![](https://www.ziardambovita.ro/wp-content/uploads/2021/02/2021-02-25_094818.jpg)
S-au deschis zeci de centre de vaccinare în Bucureşti şi 23 de judeţe, doar pentru angajaţii din învăţământ. Până pe 10 martie va fi administrată prima doză tuturor cadrelor didactice care doresc să se vaccineze. Vor putea fi vaccinate cadrele didactice din învăţământul primar, gimnazial, liceal, universitar dar şi tot personalul creşelor şi grădiniţelor. Vor fi folosite atât vaccinuri AstraZeneca, pentru persoanele până la 55 de ani inclusiv, acolo unde nu sunt contraindicaţii, cât şi vaccinuri Pfizer BioNTech. Vaccinul Pfizer BioNTech va fi recomandat celor peste această limită de vârstă. Fluxurile de vaccinare vor fi separate, funcţie de tipul de ser folosit. Procesul ar trebui să dureze între 7 şi 10 zile, în funcţie de judeţ şi de momentul în care debutează activitatea de vaccinare pentru această categorie profesională. De joi, 25 februarie continuă în alte 14 judeţe.
Din 26 februarie alte două judeţe, iar de la 1 martie încep ultimele 3 judeţe. Toată perioada destinată pentru acest proces specific durează până pe 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces.
Cum se vor vaccina profesorii?
Modalitatea de programare şi de derulare a activităţilor de vaccinare a fost transpusă într-o instrucţiune care deja a fost transmisă către fiecare judeţ şi către Ministerul Educaţiei de ieri. În primul rând, vor fi folosite atât tipurile de vaccin produse de AstraZeneca, în mod deosebit pentru persoanele cu vârstă cu până la 55 de ani inclusiv, acolo, unde nu se identifică contraindicaţii. De asemenea, vaccinul produs de Pfizer va fi recomandat cu prioritate persoanelor peste 55 de ani.
Fluxurile de vaccinare vor fi separate pentru cele două tipuri de vaccin administrat, programarea se va face după o altă modalitate şi nu în platforma informatică, practic unităţile de învăţământ centralizează lista cu personalul propriu care doreşte să fie vaccinat în această perioadă, aceste liste sunt centralizate la nivelul inspectoratelor judeţene şi sunt transmise către DSP.