Acces mai bun al pacienţilor la servicii medicale şi medicamente

Date:

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat o Ordonanţă care prevede reglementări menite să asigure un acces mai bun al pacienţilor la servicii medicale şi medicamente.
Printre măsurile adoptate de Executiv, se numără extinderea exceptării temporare a obligatiei de plată a taxei clawback, de la 2 la 3 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.
Prin această măsură se asigură continuitatea accesului la imunoglobulină şi prezenţa pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman şi plasmă umană, medicamente care nu au alternativă terapeutică.
O altă reglementare cuprinsă în actul normativ este menită să îmbunătăţească accesul pacienţilor la serviciile medicale necesare, prin modificarea Ordonanţei 28/2003. Astfel, pacienţii cu afecţiuni grave, pentru care nu pot fi asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate de furnizorii privaţi de servicii medicale din România. Prin aceasta reglementare se creează cadrul legal în vederea modificării Ordinului 50/2004, astfel încât tratamentele acordate în unităţi spitaliceşti din străinătate, precum şi cele acordate de furnizorii privaţi de servicii medicale din România, să fie suportate din Bugetul Ministerului Sănătăţii.
„Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienţii care nu pot fi trataţi în sistemul public de sănătate vor fi aceleaşi pentru furnizorii din străinătate şi din ţară. Pacienţilor cu afecţiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam şansa de a se putea trata şi în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil. În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul şi cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi şi de asigurarea unui confort al comunicării în aceeaşi limbă în relaţia pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi şi de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienţi”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...