În anul 2019, Centrul de Consiliere pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat – Telefonul copilului (0245-983) a efectuat un număr de 429 deplasări pe raza judeţului Dâmboviţa, ca urmare a sesizărilor scrise sau telefonice, referitoare la situaţii de abuz, neglijare, exploatare a copiilor.
în urma a 84 deplasări, au fost preluaţi în regim de urgenţă 155 copii (67 copii la asistenţi maternali profesionişti, 56 copii la Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul, abuzat, neglijat, exploatat Târgovişte, 28 copii plasament familial şi 4 copii la Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul cu handicap sever Găeşti).
în urma a 345 deplasări nu a fost necesară stabilirea unei măsuri de protecţie specială pentru copii, cazurile fiind remise pentru monitorizare Autorităţilor Publice Locale de domiciliu, sau pentru consiliere socială şi psihologică, centrului de specialitate din cadrul instituţiei noastre.
Pe Telefonul copilului 0245983 s-
au înregistrat un număr de 649 apeluri, din care 85 au fost greşite, iar pentru 564 s-au întocmit fişe de convorbire.
Ca urmare a sesizărilor scrise din partea spitalelor, în aceeaşi perioadă au fost preluaţi în regim de urgenţă 18 copii părăsiţi în unităţile sanitare, pentru care sa dispus plasamentul.
Pe parcursul anului 2019, pentru 192 mame şi gravide în risc social (188 mame minore şi 4 gravide adulte în risc social), s-a colaborat cu primăriile de domiciliu pentru monitorizarea situaţiei cuplurilor mamă-copil, în vederea prevenirii separării copiilor de familie.
Tot în aceeaşi perioadă, au fost analizate 272 sesizări în cadrul Centrului pentru prevenirea abuzului, neglijării şi exploatării, pentru 268 sesizări nu s-a impus preluarea în regim de urgenţă a copiilor, însă a fost necesară deplasarea în teren, evaluarea situaţiei, consiliere psihologică, socială şi juridică, realizându-se 460 şedinţe de consiliere psihologică, 272 şedinţe consiliere socială, 21 participări psiholog la audieri, 53 consilieri psihologice/evaluări psihologice dispuse de instanţă, 20 anchete sociale în vederea repatrierii, 9 anchete psihosociale solicitate de judecătorii. Dintre sesizările înregistrate, 30 au fost sesizări de abuz emoţional, 3 abuz fizic, 7 suspiciune abuz sexual, 11 neglijare, 2 tentativă de suicid, 5 trafic de persoane, 14 prestare de activităţi renumerate de către minori, 6 plecare voluntară de la domiciliu, 4 absenteism şcolar, 4 nerespectare program de vizită). Proiectul „Prevenirea sarcinii nedorite”, derulat în parteneriat cu Fundaţia Sera România a continuat şi în anul 2019, realizându-se consilierea femeii gravide aflată în risc social pentru 85 femei fertile cu risc de părăsire a copilului de la nivelul judeţului, iar dintre acestea, 45 femei au beneficiat, cu acceptul acestora, de măsuri instituite în vederea prevenirii sarcinii nedorite.