Administraţia de la Şotânga nu a stat pe gânduri şi a luat o serie de măsuri restrictive pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Primarul Constantin Stroe şi vicepri-marul Tănase Marian sunt în permanenţă la datorie şi fac tot ce le stăîn putere să-şi apere comunitatea în faţa COVID-19.
Urmare Decretului Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, a Ordonanţelor militare nr. 1- 7 /2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, a Hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a Hotărârilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă , Hotărârile Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Şotânga; PRIMăRIA COMUNEI ŞOTÂNGA , în perioad-alâ martie-7 aprilie 2020 a dispus măsuri şi a întreprins acţiuni,astfel:
o S-a adaptat activitatea Primăriei prin restricţionarea accesului cu publicul şi stabilirea unui flux informaţional cu cetăţenii prin ghişeele Relaţii cu publicul şi Casierie; Primăria lucrează în regim normal având program cu publicul în intervalul orar 812.
o S-au identificat persoanele aflate în izolare la domiciliu; zilnic acestea sunt monitorizate de Serviciul de asistenta sociala în colaborare cu Postul Local de Poliţie; s-au identificat persoanele în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor în vederea iden
tificării măsurilor de sprijin.
o Au fost achiziţionate materiale sanitare şi de protecţie, substanţe dezinfectate şi 2 atomizoare; instalaţia de stropit a fost adaptată la autoutilitara aflată în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi astfel s-a efectuat dezin-fecţia spaţiilor publice, instituţiilor publice, unităţilor de învăţămînt, unităţilor medicale, staţii de autobuz, căi de acces către agenţii economici şi zonele din proximitatea magazinelor, a scărilor blocurilor ,a drumurilor de pe teritoriul comunei.
o S-au desemnat persoane care să constate contravenţii şi să aplice sanţiuni pe durata stării de urgenţă
care verifică aplicarea prevederilor hotărârilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă de către agenţii economici de pe raza comunei.
o S-a suspendat temporar activitatea cabinetului stomatologic de pe raza comunei.
o Serviciul de pază monitorizează prin sistemul de supraveghere video circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 2200 – 06°° şi procedează la raportarea zonelor în care se constituie grupuri formate prin alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane.
o S-a interzis tranzitarea teritoriului
comunei Şotânga cu atelaje aparţinând cetăţenilor din alte localităţi.
o S-a interzis staţionarea/parcarea autovehiculelor pe acostamentul drumurilor publice în vederea evitării blocării accesului poliţiei, salvării, pompierilor, utilajelor pentru dezinfecţia căilor de acces.
o S-au pus la dispoziţia cetăţenilor declaraţiile pe propria răspundere, prin intermediu] agenţilor economici, care sunt obligaţi să le distribuie gratuit.
o S-au comunicat agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei în spaţii cu
suprafaţa comercială mai mare de 100 mp,respectiv mai mică de 100 mp ( vânzare la ghişeu), măsurile ce se impun a fi luate pe perioada stării de urgenţă.
o S-au publicat pe site-ul instituţiei măsurile dispuse prin hotărârile Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, modelul de adeverinţă angajator şi modelul declaraţiei pe propria răspundere.
o Ca urmare a constatării apariţiei unui caz de pestă porcină africană pe teritoriul comunei Şotânga, sat Teiş, au fost luate măsurile care s-au impus în această situaţie, respectiv: cadavrele de animalele aflate în exploataţie au fost ridicate şi transportate la locul special destinat îngropării acestora, a fost efectuată dezinfecţia în exploataţie de către reprezentanţii DSVSA Dâmboviţa. S-au instituit măsuri şi restricţiile san-itar-veterinare în zona afectată , dispuse de către DSVSA Dâmboviţa şi constau în instituirea unei zone de verificare cu o rază de 3 km (UM Teiş şi limita satului Teiş – punct Coborâş), precum şi o zonă de protecţie cu o raza de 10 km; verificările vor fi efectuate de către reprezentanţii DSVSA Dâmboviţa: dr. Patraulea, dr. Băjenaru Nicuşor şi dr. Simionescu Mihail.