Indiferent de acuzele pe care le lansează acum tocmai cei care au distrus sistemul atragerii fondurilor europene în decursul unei întregi guvernări, România a atras în ultimii doi ani de când este Guvernul Ponta peste 5 miliarde de euro din fonduri europene. Afirmaţia îi aparţine chiar preşedintelui PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. În perioada 1 mai 2012 -5 mai 2014, România a solicitat rambursarea a peste 5,05 miliarde de euro şi a încasat o sumă de peste 5,07 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune. Astfel, suma totală solicitată Comisiei Europene pentru a fi returnată ţării noastre era de peste 6,68 miliarde de euro la data de 5 mai a.c., rata de absorbţie curentă fiind de aproape 35%. În acelaşi timp, valoarea fondurilor rambursate României până la data menţionată se ridica la peste 6,5 miliarde de euro, rata rambursărilor fiind de aproximativ 34%. Adrian Ţuţuianu a precizat că până la finele acestui an România va avea o rată de peste 50%, iar în 2015 – de 80%. Faptul că România a atras peste 5 miliarde de euro din fondurile europene de la instalarea actualului Guvern (mai 2012) şi până în prezent a făcut ca suma încasată de ţara noastră în această perioadă să fie de 4,5 ori mai mare decât cea atrasă în toţi anii anteriori: 2007, 2008, 2009, 2010 şi 2011.
„Actualul Guvern a demonstrat că are capacitatea de a înregistra rezultate bune în utilizarea fondurilor europene şi puterea de a repara greşelile extrem de grave făcute de guvernele anterioare. Vă reamintesc, în perioada 1 ianuarie 2007-1 mai 2012, România a primit doar 1,4 miliarde de euro din fondurile europene. Din acest motiv, economia românească nu a primit finanţări de care avea nevoie ca de aer, mii de IMM-uri au dat faliment şi, astfel, am ajuns ca în prezent să avem doar 20 de IMM-uri la o mie de locuitori, număr de trei ori mai mic decât media înregistrată la nivelul UE. Mai mult decât atât, nu au fost create locuri de muncă, iar viaţa românilor nu a fost îmbunătăţită cu nimic în acea perioadă, din cauza proastei gestionări a întregului sistem al fondurilor europene, România având blocate cele mai importante cinci programe operaţionale, adică 98% din fondurile alocate”, a afirmat Adrian Ţuţuianu. Potrivit acestuia, actuala guvernare a luat toate măsurile necesare pentru deblocarea tuturor programelor, a simplificat şi eficientizat sistemul de implementare şi a accelerat puternic absorbţia fondurilor europene.
Programul Operaţional Regional (POR) va fi primul program european cu absorbţie de 100%.
Vicepremierul Liviu Dragnea prezent în judeţul Dâmboviţa săptămâna trecută, la Potlogi a declarat că Programul Operaţional Regional (POR) va fi primul program european cu absorbţie de 100%.Deja s-a depăşit 50%. Este cel mai înaintat program şi s-au simplificat toate procedurile.
Adrian Ţuţuianu: „în ultimii doi ani România a înregistrat o creşterea absorţiei fondurilor europene”
Date: