Senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte Pro România, a motivat în cadrul unei conferinţe de presă online de ce parlamentarii partidului nu au votat pentru prelungirea stării de urgenţă.
Senatorul consideră inacceptabil faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu s-a consultat cu partidele politice parlamentare înainte de emiterea Decretului şi a argumentat că, prin motivarea prelungirii stării de urgenţă, preşedintele Iohannis şi guvernul îşi recunosc practic incapacitatea de a gestiona criza din sănătate, fără să mai vorbim de latura economică.
„Câteva observaţii de fond:Preşedintele Klaus Werner Iohannis se dovedeşte incapabil de dialog politic pe tema stării de urgenţă. Consultarea reală cu partidele politice parlamentare era necesară. În ultimul an preşedintele a organizat mai multe consultări, de fiecare dată ele au fost formale şi au urmărit doar impunerea
punctului de vedere propriu. Domnul Iohannis a ales şi de data aceasta soluţia sfidării partidelor politice, ignorarea Parlamentului şi a societăţii civile.Prelungirea stării de urgenţă se face cu votul PSD, care a cedat într-un fel unui tip de şantaj politic al preşedintelui României. Solicitările PSD din raportul întocmit de comisiile avizatoare nu au nicio valoare juridică, ele fac parte doar dintr-un joc de imagine pe care îl promovează acest partid. „Una fumăm şi alta vorbim”, cam asta e poziţia PSD.Ceea ce a făcut domnul Klaus Iohannis este un şantaj cu toate partidele, dacă nu votezi se trezesc unii să te acuze că eşti criminal, că pui în pericol starea de sănătate a populaţiei, dacă votezi eşti complice la distrugerea economică a României pe termen mediu şi lung.”
Ţuţuianu a comentat şi pe marginea conţinutului Decretului, scoţând în evidenţă că Parlamentul a fost uzurpat în rolul său constituţional de putere legiuitoare şi că nu mai există control asupra guvernului:”Poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ, lucru pe care nu l-am spus doar eu, ci şi nume importante ale ştiinţei dreptului românesc, pentru că Decretul 240 încalcă dispoziţii constituţionale fundamentale. Prin acest Decret se resfrâng drepturi şi libertăţi fundamentale, se legiferează în domeniul justiţiei, preşedintele intervine în noi domenii de reglementare, cum ar fi starea civilă, funcţionarea sistemului naţional de sănătate, derularea achiziţiilor publice şi chestiuni care privesc raporturile de muncă ale salariaţilor cu instituţii publice, autorităţi publice sau cu societăţi private .Preşedintele devine astăzi cel mai important jucător, prin încălcarea Constituţiei, el este şi legiuitor, este şi putere executivă şi, iată, ia decizii şi în domeniul care ţine de puterea judecătorească. Este un lucru care ar trebui să îngrijoreze întreaga societate românească, care din păcate este foarte puţin sensibilă la ceea ce se cheamă democraţie constituţională şi stat de drept.”