AFIR Centrul Regional Târgovişte: Două treimi din fondurile nerambursabile alocate în 2017 au ajuns la beneficiari privaţi

Date:

De la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în 2015, AFIR a primit solicitări de finanţare în valoare de peste 6,8 miliarde de euro şi a semnat 42.000 de contracte de finanţare cu beneficiarii proiectelor de investiţii, în valoarea totală de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.
Valoarea totală a plăţilor efectuate de AFIR până la acest moment se ridică la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibilă până la finele anului 2023.
Referitor la cuantumul plăţilor efectuate in Regiunea 3 Sud Muntenia, in cursul anului 2017, Centrul Regional Târgovişte a decontat beneficiarilor din cele cinci judeţe: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman – suma de 112.740.462 euro, reprezentand fonduri nerambursabile folosite pentru investiţii în spaţiul rural (proporţia fiind de 34% din fonduri pentru beneficiari publici şi 66% beneficiari privaţi).
La nivelul Centrului Regional, in cursul anului 2017, au fost depuse si evaluate 4.707 de cereri de finantare.
Solicitările cele mai numeroase au venit din partea aplicanţilor tineri fermieri, cu vârste de până la 40 de ani, care au cerut sprijin pentru instalare în exploataţiile agricole. În anul 2017, prin intermediul submăsurii sM 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, la Oficiile Judetene din Regiunea 3 Sud Muntenia s-au primit 1.057 de cereri de finanţare, majoritatea din partea tinerilor fermieri dâm-boviţeni, proiecte care au fost evaluate într-un timp record, fiind încasată deja şi prima tranşă de plată.
Pentru proiectele de investitii, in cursul anului 2017, la Centru Regional 3 Sud Muntenia au fost incheiate 449 de contracte de finanţare, cu o valoare nerambursabilă totală de 210,4 milioane euro.
Trebuie subliniat faptul că prin mobilizarea exemplară a echipei de experţi, la nivelul Centrului Regional 3 Sud Muntenia s-a realizat targetul asumat în proporţie de 90,48%.
Prin intermediul submăsurii sM 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, s-au semnat în anul 2017 un număr de 1.295 contracte de finanţare (sesiunile de depuneri 2016 şi 2017) însumând 52,3 milioane de euro. Valoarea plăţilor transferate către tinerii fermieri în acest an este de 39,2 milioane de euro.
Prin intermediul submăsurii sM 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, s-au semnat 554 contracte de finanţare însumând 8,3 milioane de euro. Valoarea plăţilor decontate în acest an pentru sprijinul fermelor de semi-subzistenta este de 6,2 milioane de euro.
Prin sM 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, au fost contractate 53 proiecte de utilitate publică valorând peste 52,8 milioane de euro şi s-au efectuat plăţi de 35,8 milioane de euro. Prin proiectele finanţate sunt propuse investiţii în infrastructura de apă/apă uzată, drumuri de intres local, infrastructura educaţională şi socială.
Prin sM 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural – Centrul Regional 3 Sud Muntenia a semnat cu autorităţile publice locale în anul 2017 un număr 6 contracte de finanţare în valoare de peste 2,4 milioane de euro. Scopul investiţiilor promovate vizează conservarea patrimoniului cultural rural (modernizare aşezăminte culturale şi monahale).
în concluzie, pornind de la rezultatele înregistrate în cursul anului 2017, apreciem cu optimism ca la nivelul Centrului Regional 3 Sud Muntenia sunt premise certe pentru atingerea unui grad de absorbţie maxim al fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală în actuala perioadă de programare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...