Fermierii români vor putea accesa fonduri europene substanțiale, prin patru linii de finanțare a dezvoltării rurale. Axele sunt destinate Irigațiilor, Tinerilor fermieri și Fermelor zootehnice, a informat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Directorul instituției, George Chiriță, a explicat principalele modificări și noutăți și a îndrumat potențialii beneficiari să consulte proiectele de ghiduri aflate în lucru.
Pensiunile agroturistice vor fi, în continuare, excluse de la finanțare iar intensitatea sprijinului scade la 65% la mai multe măsuri de sprijin.
Ca element de noutate, AFIR va încerca să lanseze câte un singur apel de proiecte pe fiecare măsură de sprijin, pentru întreaga sumă alocată până în anul 2027, fără să mai fragmenteze finanțarea în mai multe apeluri.
Sunt pregătite drafturi de ghiduri ale solicitantului pentru șase măsuri de intervenții din noul Plan Național Strategic pentru dezvoltare rurală, care urmează să se lanseze oficial în vara anului 2023: două pentru beneficiari publici – referitoare la drumuri rurale și patru pentru beneficiari privați – două măsuri de irigații, intervenția pentru tineri fermieri și intervenția pentru zootehnie.
La Tineri fermieri, ajutorul maxim acordat unui beneficiar crește de la 50.000 la 70.000 de euro, cu intensitate de 100%. Ca noutate, se instituie o intervenție de sprijin în valoare de max. 200.000 de euro pe proiect, complementară celei pentru Tineri fermieri, de consolidare a micilor ferme.
De asemenea, Intervenția 14 – ferme mici, va avea o finanțare de maximum 50.000 de euro pe beneficiar, în creștere de la 15.000 de euro, cât era pe vechiul program.
Intervenția 29 din PNS – afaceri ne-agricole în mediul rural – vine să înlocuiască vechile submăsuri 6.2 și 6.4 din PNDR, dar vor fi excluse în continuare de la finanțare pensiunile. Se vor acorda fonduri de maximum 200.000 euro pe proiect, cu intensitate redusă la 65% (beneficiarul trebuie să suporte cel puțin 35% din cheltuielile eligibile).