Antreprenorii din România vor putea obţine fonduri europene nerambursabile de maximum 100.000 de euro pentru crearea de întreprinderi sociale, într-o nouă linie de finanţare pentru dezvoltarea antreprenoriatului în acest sector. Este vorba de schema de ajutor de minimis „Sprijin pentru înfiinţarea de structuri de economie socială”, din cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.
Potrivit propuneri de Ghid al solicitantului scoase în dezbatere de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, viitorul apel de proiecte ar urma să pună la bătaie un bget total de 70 de milioane de euro, din care statul ar vrea să ajute la sprijinrea a 550 de întreprinderi sociale. Antreprenorii din domeniul întreprinderilor sociale nu vor avea acces direct la banii europeni, ci prin intermediul unor administratori de schemă pentru entităţi de economie socială, care vor realiza şi gestiona proiecte în această linie de finanţare.
Ca beneficiari se pot califica entităţi ale economiei sociale, reţele, uniuni, federaţii din sectorul economiei sociale, atât ca beneficiar unic, cât şi în parteneriat, inclusiv în parteneriat cu autorităţi publice centrale sau locale, dar şi furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii sociale organizaţii sindicale şi organizaţii patronale, asociaţii profesionale, ONG-uri.
Membrii grupului-ţintă vor putea
fi:
– Persoane care doresc să înfiinţeze întreprinderi sociale;
– Persoane din întreprinderi sociale nou înfiinţate (personal, membri, voluntari, beneficiari ai serviciilor furnizate de entităţile de economie socială).
Pentru a putea primi banii, întreprinderile sociale nou înfiinţate vor trebui să angajeze un anumit număr de salariaţi, care depinde de depinde de nivelul ajutorului de minimis utilizat, după cum urmează:
– Întreprinderile de economie socială înfiinţate vor deveni operaţionale (vor obţine atestatul de întreprindere socială) cel mai târziu la 18 luni de la semnarea contractului de finanţare între beneficiarul proiectului şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. După înfiinţare, întreprinderile nou create trebuie să-şi continue activitatea pentru o perioadă de minimum 24 luni de la data obţinerii atestatului de întreprindere socială.
Toate plăţile aferente înfiinţării şi funcţionării întreprinderilor nou create trebuie efectuate în cadrul primelor 12 luni de funcţionare. În perioada ulterioară, de sustenabilitate, beneficiarul ajutorului de minimis va asigura continuarea funcţionării întreprinderii şi va menţine ocuparea locurilor de muncă create.
Ajutor de minimis pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale
Date: