Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Basarab I” al județului Dâmbovița a organizat un exercițiu de cooperare, cu forțe și mijloace în teren. Conform scenariului exercițiului, în data de 26.05.2022, ora 09:30, jumătatea de nord a județului Dâmbovița s-a aflat sub cod portocaliu de precipitații. În localitatea Glodeni s-au înregistrat precipitații abundente și vânt puternic.
În cadrul exercițiului au fost simulate două situaţii operative, una în care alunecarea de teren a afectat 20 de imobile și se impune evacuarea din zona de risc a aproximativ 30 de persoane și a doua în care unul din imobilele afectate s-a prăbușit, existând una sau mai multe victime prinse sub dărâmături.
Comuna Glodeni se află în partea de nord a județului Dâmbovița, are în componența sa 7 sate, o populație de 4226 locuitori și o suprafață de aproximativ 11000 de hectare. Comuna Glodeni reprezintă un punct nevralgic în ceea ce privește alunecările de teren pe teritoriului județului Dâmbovița, datorită poziției geografice.
Comuna este localizată în zona deluroasă a Carpaților Meridionali, în localitatea având loc în timp mai multe alunecării de teren, cele mai semnificative, având în vedere pagubele înregistrate, au avut loc în anii 1980, 2010 și 2018.
Ca urmare a producerii alunecării de teren s-a constatat că 20 de imobile sunt afectate și este necesară evacuarea a 28 de persoane.
Evenimentul a determinat întreruperea alimentării cu energie electrică și apă potabilă pentru o parte din gospodării.
Echipele de intervenție, împreună cu reprezentanți din partea Instituției Prefectului, polițiști și reprezentanți ai autorității locale au fost la locul producerii alunecării de teren pentru evaluare și adoptarea măsurilor urgente de protecție a populației.
Pentru gestionarea situației au fost alocate forte de la Detașamentul Pucioasa cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, un container multirisc și o autospecială de prima intervenție și comandă.
Obiectivul general al exercițiului a urmărit reacția structurilor cu atribuții în gestionarea situației de urgență generată de alunecări de teren, un fenomen natural și imprevizibil.
De asemenea, în urma discuțiilor purtate la finalul exercițiului cu autoritatea locală s-a dispus urmărirea fenomenului, monitorizarea permanentă și informarea populației cu privire la modul de comportare în cazul producerii unei alunecări de teren sau reactivării acesteia.