Excelenţa Sa Ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash a făcut o vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa.
Preşedintele CJ, Alexandru Oprea, vicepreşedintele CJ, Claudia Gilia şi primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan au primit, la Şcoala Gimnazială „Smaranda Gheorghiu” Târgovişte, pe Excelenţa Sa doamna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului la Bucureşti.
Prof. Ileana Ghenciulescu, preşedintele Filialei Târgovişte a Asociaţiei Culturale de Prietenie România-Israel, a făcut oficiile de gazdă. Doamna ambasador a mulţumit pentru primire şi a exprimat bucuria de a se afla într-o unitate şcolară cu 100 de ani de activitate neîntreruptă, o donaţie făcută în 1915 de industriaşii evrei din Târgoviştea acelui timp. La eveniment alături de directorii Şcolii Gimnaziale „Smaranda Gheorghiu” Târgovişte, au participat: Paul Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, subprefectul judeţului Ciprian Pasailă, cadre didactice active, elevii,foşti elevi şi alţi invitaţi
În cadrul vizitei a avut loc şi un concurs pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Smaranda Gheorghiu” Târgovişte, ce a avut ca tematică principală statul Israel. Cele patru grupe de elevi au avut de răspuns la un set de întrebări despre statul Israel. Juriul a fost format din Excelenţa Sa Ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, Paul Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, subprefectul Ciprian Pasailă, preşedintele CJ, Alexandru Oprea, primarul Cristian Stan şi prof,Ion Sorin, inspectorul şcolar general al ISJ Dâmboviţa.
Oficialii CJ Dâmboviţa i-au adresat o nouă invitaţie Excelenţei Sale Ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, în judeţul Dâmboviţa având ca temă principală dezvoltarea relaţiilor în domenii de interes pentru investiţiile româno-israeliene în judeţul Dâmboviţa. Doamna Ambasador a răspuns pozitiv inivitaţiei venită din partea CJ Dâmboviţa.
Istoria unităţii de învăţământ
În 1890 se înfiinţează în Mahalaua sârbească şcoala rurală mixtă cu program urban Nr. 3 pentru clasa I şi a Il-a. Spaţiul şcolii era de fapt o cameră a hanului lui Nicolai al Mandei zis Teodorescu din Calea Domnească nr. 41, la bariera Bucureştilor. După absolvirea celor două clase elevii puteau continua la Şcoala nr. 2. În 1915, la insistenţele directorului de atunci al şcolii, I.Chiţescu, Samuel Iosif, comerciant şi mare industriaş din Târgovişte, proprietar al fabricii de spirt de pe Calea Ploieşti, face donaţie oraşului ” tot locul cu casa şi tot locul arabil, situate în Calea Domnească nr. 322, liber de orice sarcină şi evaluat la cca. 12000 de lei plus suma de 40.000 cu care pe acest teren să se construiască un local de şcoală pentru copiii din acest oraş spre a se instala în Şcoala
nr. 3 „.
Pentru mărirea terenului din preajma şcolii, Primăria a mai cumpărat de la Ilie Niţă Tăbăcioiu, care se învecina cu locul donat, un teren în suprafaţă de 900 m2. Samuel Iosif a mai donat şi mobilierul trebuincios pentru a fi utilizat de elevi. Cum devizul pentru construcţia şcolii se ridicase la 56000 lei iar Samuel Iosif donase numai 40000 lei, a oferit tot el şi un împrumut fără dobândă pentru diferenţă. Şcoala construită în 1916 (local în care funcţionează şi astăzi) avea 4 săli de clasă mari, spaţioase, şi încă o sală destinată atelierului. La parter se mai afla şi cancelaria (unde funcţioneză şi astăzi). La etaj se afla locuinţa directorului formată din sufragerie (actualul cabinet al directorului), două dormitoare (astăzi săli de clasă) şi bucătăria (în prezent Secretariatul). În 1973 s-a realizat extindere, adăugându-se vechiului local încă 5 săli de clasă, un laborator de fizică – chimie, o sală pentru atelier, un cabinet de logopedie şi o cameră a pionierului, spaţii cărora de-a lungul anilor li s-au schimbat destinaţia devenind săli de clasă, sală de sport (improvizată), cabinet de informatică. În anul 1982, din totalul de 622 elevi înscrişi în clasele I-VIII, 47% erau bulgari, iar în 1999, din 900 elevi, 26,6% erau de origine bulgară. În anul 1997, şcoala şi-a sărbătorit centenarul, prilej cu care şi-a schimbat titulatura din Şcoala Nr. 3 în Şcoala „Smaranda Gheorghiu”.
Începând cu anul şcolar 20152016, Şcolii „Smaranda Gheorghiu” i-a fost arondată prin decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Şcoala Gimnazială”Grigore Alexandrescu” Târgovişte. Şcoala Gimnazială” Smaranda Gheorghiu, este singura unitate de învăţământ multietnică din Municipiul Târgovişte. În prezent în şcoală învaţă alături de români, copiii bulgari (din cartierul sârbesc) şi rromi. În perioada ianuarie 2013- septembrie 2014 prin proiectul (finanţat cu fonduri europene) „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale – Şcoala cu clasele I- VIII Smaranda Gheorghiu din Municipiul Târgovişte, judeţul Dâmboviţa” clădirea şcolii a fost reabilitat şi extinsă prin construirea unei săli de clasă şi a unei săli de sport.
Ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, oaspete de seamă la Şcoala Gimnazială „Smaranda Gheorghiu” Târgovişte
Date: