Marţi, 6 APRILIE, la ora 13:35, pe site-ul „Realitatea.NET”, unul dinbtre puţinele site-uri obiective din România în redarea adevărului, a fost postată o ştire referitoare la o declaraţie îngrijorătoare venită din partea unui oficial din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Oficialul susţine că există o legătură între vaccinul anti-CoVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca şi cazurile de trom-boze depistate în rândul unor pacienţi imunizaţi cu acest vaccin. Menţionăm că informaţia postată este, la rândul ei, prelată de pe site-ul HotNews.ro.
Astfel, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, a afirmat într-un interviu pentru presa italiană că: „Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”.
Potrivit acestuia, oficialii EMA urmează să se întrunească în perioada 6-9 aprilie pentru a discuta problema.
„Încercăm să obţinem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim precis acest sindrom datorat vaccinului (…) în rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale mai mare decât ne-am aştepta în rândul persoanelor tinere”, a mai spus Cavaleri.
Semnale de alarmă, venite din Germania
La începutul săptămânii trecute, Marea Bri-tanie a tras un semnal de alarmă după identificarea a 30 de cazuri rare de coagulare a sângelui după administrarea vaccinului AstraZeneca.
Cu doar câteva zile înainte, Germania a semnalat 31 de cazuri de tromboze ale venelor cerebrale la persoane vaccinate, iar în 19 dintre acestea a fost vorba de un deficit de trom-bocite (Trombocitopenia). 9 dintre cazuri s-au soldat cu decese. Cu excepţia a două cazuri, toate au fost la femei cu vârste cuprinse între 20 şi 63 de ani. Cei doi bărbaţi la care au apărut aceste reacţii adverse aveau 36, respectiv 57 de ani.
Reamintim că, pe 18 martie, Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat concluziile anchetei cu privire la reacţiile adverse produse de serul AstraZeneca. Reprezentanţii EMA spuneau atunci că vaccinul este sigur, reamintind că beneficiile depăşesc riscurile în cazul administrării acestui produs împotriva COVID-19. Prin decizia sa, EMA s-a înscris, practic, pe aceeaşi linie cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a repetat îndemnul la continuar a folosirii vaccinului.
La nivelul Statului român, în urma constatărilor referitoare la serul AstraZenec, se pare că a fost declanşată o alertă naţională!
Premierul Florin Cîţu a anunţat suspendarea vaccinării din lotul-problemă AstraZeneca în România! Astfel, 3.000 de doze sunt puse în carantină.
Reamintim că, la mijlocul lunii martie, mai multe state europene, printre care şi România, au luat decizia suspendării totale sau doar a unui lot AstraZeneca, totul ca urmare a unor reacţii adverse severe apărute în urma administrării serului.