Luni, 24 martie 2025, elevii de clasa a XII-a au început simularea Examenului de Bacalaureat.
În Dâmbovița au fost organizate 29 de centre în care se va susține simularea exemenului de bacalaureat la nivelul județului Dâmbovița, fiind înscriși 2781 de elevi.
„Simularea examenului de bacalaureat 2025 reprezintă un moment important pentru elevii claselor a XII-a. Aceasta le va oferi ocazia să se familiarizeze cu rigorile examenului național și să își evalueze nivelul de pregătire celor peste 2700 de elevi care vor absolvi în curând.
În județul Dâmbovița, simularea va include probele scrise la disciplinele de bază: limba și literatura română, proba obligatorie a profilului (matematică – 1662 de elevi sau istorie – 1119 elevi ) și proba la alegere a profilului și specializării (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie etc.).
Subiectele sunt elaborate conform programelor aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, iar baremele vor fi publicate zilnic la ora 15:00.
Probele încep la ora 9, iar accesul elevilor în sala de clasă va fi permis până la ora 8.30”- a transmis ISJ Dâmbovița.
Pe parcursul simulării se vor respecta toate procedurile specifice examenului. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probe este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Conform Procedurii Ministerului Educației și Cercetării, după finalizarea probei, „asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate”.
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice, fiind selectați la nivel județean peste 330 de profesori evaluatori pentru toate disciplinele de examen.
Rezultatele vor fi comunicate individual pe 8 aprilie și vor fi analizate în cadrul ședințelor cu părinții, consiliilor profesorale și la clasă. Notele obținute nu vor fi trecute în catalog, decât la cererea scrisă a elevului sau a părintelui.
Această simulare are ca scop principal identificarea lacunelor în pregătirea elevilor și adoptarea măsurilor necesare pentru îmbunătățirea performanțelor în perspectiva examenului din sesiunile iunie și august 2025. Va reprezenta o oportunitate valoroasă pentru elevi să își testeze cunoștințele și să se pregătească pentru examenul maturității.