Ministerul Sănătăţii, împreună cu OMS si UNICEF, a organizat o campanie de informare şi recuperare a vaccinării, în perioada 10-12 iulie 2018. Campania a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale şi al voluntarilor: medici de familie şi specialişti în promovarea educaţiei pentru sănătate. În această perioadă au fost vaccinaţi 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii vaccinaţi ROR, 28 copii vaccinaţi cu hexavalent, 6 copii vaccinaţi cu pneumococic, 10 copii vaccinaţi cu tetravalent.În cadrul campaniei nu s-au înregistrat refuzuri de vaccinare, procentul de copii nevaccinaţi este compus din cei cu contraindicaţie temporară de vaccinare şi din copii plecaţi din localitate.
Acţiunea aceasta a reprezentat proiectul-pilot în cadrul campaniei de vaccinare demarată astfel de Ministerul Sănătăţii în mai multe judeţe din ţară, care vizează informarea şi educarea părinţilor cu privire la vaccinare şi recuperarea vaccinării în zonele vulnerabile.
” O campanie de informare şi de recuperare a vaccinării era imperios necesară, în condiţiile în care vieţile a 59 de copii au fost curmate de ruje-olă. Nu mai putem aştepta. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcţiile de sănătate publică, dar şi autorităţi locale să se mobilizeze pentru a creşte gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut şi recuperarea este dificil de realizat şi intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populaţiei şi suplimentarea cu medici de familie şi asistenţi medicali în zonă. Acolo unde este necesar, vom crea temporar centre de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare. Avem alături de Ministerul Sănătăţii în această campanie reprezentanţi ai celor mai mari organizaţii cu expertiză în domeniu, OMS şi UNICEF, şi le mulţumesc pentru că am certitudinea că împreună vom reuşi în demersul nostru. Este un prim pas această serie de acţiuni, care va continua cu o campanie la nivel naţional”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Campania de informare a inclus şi sesiuni de întrebări ale părinţilor la care un medic specialist voluntar le-a oferit răspunsuri. După sesiunea de informare, părinţii care au dorit să îşi vaccineze copiii au mers la cabinetul medical, aflat în apropierea căminului cultural. De asemenea, primăria a asigurat şi transportul acestora către casă.
„Rezultatele campaniei de vaccinare organizate în comuna Coţofăneşti şi experienţa noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii ne arată că atunci când autorităţile centrale şi locale colaborează cu reprezentanţii sectorului neguvernamental şi cu profesioniştii de la nivel local, părinţii sunt informaţi despre beneficiile vaccinării şi aleg să îşi protejeze copiii în cunoştinţă de cauză. UNICEF, Ministerul Sănătăţii, autorităţile centrale şi cele judeţene lucrează pentru a dezvolta şi implementa un program naţional puternic de vaccinare astfel încât toţi copiii din România să fie protejaţi” a declarat Despina Andrei, Manager comunicare şi strângere de fonduri UNICEF în România.
Acţiunea a vizat recuperarea planului naţional de vaccinare pentru copiii până în 10 ani, dar au beneficiat de vaccin şi copiii peste această vârstă. Au fost protejaţi împotriva rujeolei şi a altor boli transmisibile adolescenţii căsătoriţi şi cei care nu au beneficiat de vaccin.
Campania de informare şi recuperare a vaccinării ROR demarată la Coţofăneşti va continua în alte judeţe din ţară, în comunităţile cu rata cea mai scăzută de vaccinare.
Aproximativ 200 de copii au fost vaccinaţi în cadrul unei campanii de informare şi vaccinare
Date: