Inspectorul şef al ISU Dâmboviţa, colonel Ilie Raoul Constantinescu a prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural un scurt bilanţ al controalelor privind inspecţia de prevenire a incendiilor la o serie de baruri, cluburi şi restaurante din judeţul Dâmboviţa precum şi la cabanele din zona montană Moroeni-Padina-Peştera. În urma acestor controale au fost aplicate zeci de avertismente şi şapte amenzi. Şeful ISU Dâmboviţa nu a ezitat să informeze că unele dintre unităţile controlate nu au avut autorizaţie de securitate la incendiu.
„Au fost organizate 18 controale tematice la unităţile de alimentaţie publică. Au fost constatate 27 de deficienţe, înlăturate operativ patru, au fost aplicate 15 sancţiuni din care 12 avertismente şi trei amenzi în cuantum de 4000 lei. Din cele 18 unităţi de alimentaţie publică, opt nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu… Au fost efectuate controale la 10 unităţi de turism aflate în zona montană, ocazie cu care 16 deficienţe, patru fiind înlăturate operativ. S-au aplicat nouă sancţiuni din care cinci avertismente şi patru amenzi în cuantum de 4000 de lei. Şi o parte dintre acestea nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu”, a declarat inspectorul şef al ISU Dâmboviţa, colonel Ilie Raoul Constantinescu.
Preşedintele CJ, Alexandru Oprea care este şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, prezent la Colegiul Prefectural a ţinut să puncteze faptul că ar trebui mult mai multă concentrare pe latura de prevenire şi să se meargă în teren.
„Ar trebui să ne concentrăm mai mult pe latura de prevenire şi să nu ajungem doar în situaţia de a constata încălcările legislaţiei… Cred că foarte mulţi agenţi economici nu cunosc aceste modificări ale legislaţiei. Cred că dumneavoastră dacă nu vă faceţi simţită prezenţa prin trecerea preventivă, o să ne trezim şi noi în situaţia în care va trebui să constatăm efectele nerespectării acestei legislaţii… Aţi prezentat câteva exemple, dar eu cred că sunt mult mai multe astfel de unităţi şi în Târgovişte şi în tot judeţul. Vă solicit să respectaţi cerinţele specificate în fişa postului şi am rugămintea să ieşim mai mult în teren”, a afirmat preşedintele CJ, Alexandru Oprea.
Prefectul judeţului Dâmboviţa, Antonel Jîjîie a spus că la următoare şedinţă a Colegiului Prefectural un punct pe ordinea de zi va fi strict legat de aplicarea Legii 307 pe 2006 cu privire la apărarea împotriva incendiilor. Reprezentantul Guvernului în Dâmboviţa a cerut o schemă a tuturor pub-urilor, barurilor, cluburilor de noapte, a restaurantelor şi să se vadă dacă au sau nu au aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu.
„Eu aş vrea să vă propun ca la prima şedinţă de informare din luna februarie să discutăm numai problema legată de aplicarea Legii 307 pe 2006 cu privire la apărarea împotriva incendiilor, nu neapărat că este un subiect la modă. Noi va trebui în baza acestei legi modificate în vara anului 2016, va trebui să-i pregătim un pic aplicarea, în sensul că deşi termenul a fost prorogat până la 30 iunie 2017 când orice construcţie va trebui să aibă autorizaţie de securitate la incendiu. Aş vrea să discutăm actualizarea schemei de riscuri teritoriale pe oraşe, municipiul Târgovişte, iar totodată să facem o schemă a tuturor pub-urilor, barurilor, cluburilor de noapte, pe Centrul Vechi s-au deschis vreo trei şi mă îndoiesc că au autorizaţie de securitate la incendiu, a restaurantelor şi să vedem dacă au sau nu au aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu care este absolut necesară pentru autorizaţia de funcţionare, ori ele funcţionează şi se pot întâmpla nenorociri. La capitolul acesta nici noi nu stăm prea bine…”, a spus prefectul Antonel Jîjîie.
În momentul de faţă, până la finalul lunii iunie 2017, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se constată, se consemnează de către inspectorii de prevenire, care fac respectivele controale, dar potrivit unei hotărâri de guvern dată de Guvernul Cioloş în anul 2016 nu se şi sancţionează. A fost dată pe o perioadă de şase luni, ulterior a fost reînnoită pentru o perioadă de încă şase luni, termen de graţie pentru toţi operatorii economici cărora li se impune obţinerea acestei autorizaţii să poată intra în legalitate. Până atunci tot să murim în cluburile care peste noapte sunt cuprinse de flăcări.
Ardem de vii. Foarte multe baruri, cluburi, restaurante şi cabane din zona montană nu au autorizaţie de securitate la incendiu
Date: