În organizarea Asociației „Berarii României” și Soufflet Malt România- unul dintre cei mai mari producători de malț din Europa Centrală și de Est și singurul din România, la sala de conferințe a Hotelului Valahia, din Târgoviște, a avut loc simpozionul „Cultura orzului de bere- oportunitate de dezvoltare pentru fermierii români”. Evenimentul se înscrie într-un proiect mai amplu al celor două entități, realizat cu suportul tehnic acordat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile județene pentru Agricultură.
Au fost prezenți peste 30 de mari fermieri din județ, interesați în mod evident de orice oportunitate de dezvoltare, cum este și cazul unor colaborări viitoare cu „Berarii României” și Soufflet Malt România. Au încercat să îi convingă de acest lucru și spunem noi că au fost convingători, domnii Mihai Sauciuc- director „Berarii României” și Ionuț Oprea- directorul fabricii de malț de la Buzău.
O adevărată pledoarie pentru cultivarea orzului de bere a făcut inginerul agronom Ion Cioroianu, reprezentant al Asociației Fermierilor din România. Un expert în domeniu, care a vorbit și cu sufletul. A prezentat particularitățile acestei culturi, avantajele economice, a prezentat tehnologiile moderne, tratamentele fitosanitare și bineînțeles, a vorbit despre oportunitățile pe care le deschide fermierilor colaborarea cu Asociația „Berarii României” și Soufflet Malt România. O colaborare bazată pe seriozitate, respectarea angajamentelor și pe asigurarea unor beneficii de ambele părți.
Este o nișă de care fermierii dâmbovițeni trebuie să profite, atâta timp cât- au spus vorbitorii, jumătate din materia primă utilizată la fabricarea berii în România este din import. Ca argument principal în favoarea cultivării orzului pentru bere este acela că nu este o cultură dintre cele mai pretențioase și costisitoare, care se pretează la condițiile de sol și climatice din România. Și remarcăm aici faptul că, în perioada interbelică, în România se cultivau cu orzoaică peste 1,7 milioane de hectare. Erau astfel de culturi pe 749000 de hectare în anul 1990, 516000 hectare cultivate cu orz pentru bere în anul 2014 și numai 287778 hectare în 2020.
Prezentările de specialitate au fost urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Au fost în sală fermieri care colaborează de 15 ani cu Soufflet Malt România și mulți care își doresc să înceapă asemenea parteneriate, pe urma cărora nu ar avea decât de câștigat. Există cerere, există potențial și prin seriozitate, disponibilitate pentru dialog și respectarea angajamentelor, sunt întrunite ingredientele principale ale succesului în afaceri.