La Sala de Consiliu a Primăriei Titu, Asociaţia Grupul de Acţiune Locală TITU a organizat ieri, 17 decembrie, conferinţa de informare şi promovare a proiectului „Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare”, finanţat prin contractul de finanţare subsecvent încheiat între Asociaţie, în calitate de beneficiar, şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale-România, Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 3 Sud Muntenia.
Aşa cum a reieşit din expunerea organizatorilor, scopul acestei conferinţe a constat în informarea asupra stadiului de implementare şi promovarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL TITU, pentru perioada contractului de finanţare subsecvent nr 1/12.12.2016, astfel. S-a vorbit despre modul în care activitatea GAL a fost reflectată în acţiunile de animare (promovare şi informare), despre organizarea şi desfăşurarea sesiunilor de apeluri de proiecte, evaluarea şi selectarea proiectelor, beneficiarii proiectelor pe măsurile din SDL, stadiul de contractare şi rambursare a plăţilor către beneficiari etc.
În expunerea sa, Cătălin Anghel, managerul Asociaţiei GAL Titu, a punctat activitatea echipei de management a Asociaţiei, începând cu 1 ianuarie 2017 şi până în prezent şi a acos în evidenţă rezultatele înregistrate în ce priveşte contractarea fondurilor nerambursabile, prin proiecte viabile ai căror beneficiari sunt atât autorităţile publice din teritoriul GAL, oraşul Titu şi cele nouă comune-Braniştea,Brezoaele, Corbii Mari, Costeştii din Vale,Lunguleţu, Odobeşti, Poiana, Potlogi,Slobozia Moară, cât şi beneficiari privaţi din rândul agenţilor economici de tip SRL şi Întreprinderi Individuale. Nu lipsit de importanţă este gradul de absorbţie foarte ridicat. Astfel, din cele peste 2,3 milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate prin contractul de finanţare mai sus menţionat, au fost contractate 25 de proiecte depuse de solicitanţi publici şi privaţi (din cele 42 depuse în total), cu o valoare de peste peste 97% din alocare şi a fost rambursată de către AFIR (Autoritatea de management pentru PNDR 2014-2020) peste jumătate din valoare, respectiv aproape 59% . Din cele 25 de proiecte, 15 au fost finalizate deja iar restul se află în diferite stadii de execuţie.
Managerul GAL a mai adus în atenţia celor prezenţi detalii privind tipurile de investiţii care s-au reazlizat sau se vor realiza prin GAL. Proiectele ai căror beneficiari au fost oraşul şi comunele menţionate mai sus, au vizat investiţii în amenajarea de spaţii publice de agrement şi sport (Corbii Mari şi Braniştea), şi în achiziţia de utilaje şi echipamente specifice pentru serviciile publice de gospodărire comunală şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă ( Titu, Brezoaele, Costeştii din Vale, Lunguleţu, Slobozia Moară).
Pe măsurile din Strategia de Dezvoltare Locală care vizează domeniul agricol şi non-agricol, proiectele contractate de către societăţi comerciale şi întreprinderi individuale din Titu, Braniştea, Brezoaele, Titu, Lunguleţu şi Slobozia Moară au urmărit, în principal, dotarea cu utilaje şi echipamente agricole, precum şi înfiinţarea de pensiuni agroturistice în comunele Lunguleţu şi Slobozia Moară şi a unui salon de evenimente la Corbii Mari Preşedintele Asociaţiei GAL Titu,Ion Nicolae, a ţinut mulţumească tuturor membrilor pentru sprijinul financiar şi efortul susţinut al acestora pentru atingerea acestor rezultate de care depinde obţinerea de noi finanţări pentru teritoriul asociaţiei
La conferinţă au luat parte membri GAL, lideri locali, reprezentaţi ai administraţiilor publice locale, ai mass-media, beneficiari direcţi ai proiectelor. De asemenea, au fost distribuite materiale informative, pliante şi broşuri privind stadiul de implementare al Strategiei de Dezvoltare Locală precum şi al al proiectelor contractate, dar şi materiale de promovare, mape, pixuri, personalizate cu însemnele GAL şi ale instituţiilor finanţatoare.
Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Titu -Conferinţă de Informare şi Promovare a Strategiei de Dezvoltare Locală
Date: