Anul acesta există o singură zi de marţi, 13: în luna august, adică azi. Persoanele superstiţioase vor fi cu siguranţă mai atente în această zi, pentru că pe de o parte cifra 13 este considerată a fi nefastă, iar în ziua de marţi – se spune -sunt 3 ceasuri rele; ca să nu mai vorbim de faptul că suntem în anul 2013.
Potrivit superstiţioşilor, în această zi nu trebuie să pleci la drum sau sa faci activităţi importante.
Potrivit credinţelor româneşti, marţi există trei momente nefaste care însumate fac trei ceasuri, iar acestea se petrec nu numai marţi, dar şi sâmbătă. Credinţa că 13 aduce ghinion este una de import.
La români, şi ziua de vineri poate aduce ghinion, însă numai în condiţiile în care nu se respectă postul. Altfel, este o zi binecuvantată, fiind patronată de Sfânta Vineri, întruchipare a Sfintei Paraschieva.
Românii nu sunt însă mai superstiţioşi decât alte popoare – sunt la fel de speriaţi de pisici negre, oglinzi sparte şi sare vărsată pe masă. Şi asta pentru că nici măcar evoluţia ştiinţei şi a tehnologiei nu au putut să înlăture superstiţiile.
Teama de vineri 13, spre exemplu (paraskevidekatriaphobia) a afectat o britanică într-atât încât nu a mai ieşit din casă într-o vineri 13 de zece ani. Catherine Cooley nu îşi lasă nici copiii să meargă la şcoală într-o astfel de zi.
Cifra 13 este considerată nefastă, fiind un număr prim, dificil de utilizat în calcule, având o reputaţie de a rupe armonia. Numarul 12, spre exemplu, este de baza în calcul, pentru că se divide cu 1, 2, 3, 4, 6. În jocul de Tarot, cartea cu numarul 13 se numeşte Moartea şi semnifică renaştere după finalul unui ciclu involutiv.
Ziua de marţi este considerată, alături de ziua de sâmbătă, ca fiind o zi cu trei ceasuri rele. Nimic magic la mijloc, ci totul provine de la o regulă folosită în astrologia orară, una din ramurile astrologiei generale. Se ştie că fiecare zi este împărţită în 24 de ore, numai că în astrologie, lungimea orelor -denumite „ore planetare” – nu este aceeaşi cu cea deja cunoscută de 60 de minute şi nu fiecare zi începe cu aceeaşi oră. Nu vă gândiţi la un ceas obişnuit care arată orele şi minutele, ci la un ceas special, care nu arată cifre, ci planete. Ziua – între răsărit şi apus – şi noaptea -intervalul orar de la apus la răsărit – sunt împărţite în câte 12 ore egale ca lungime, dar pentru că ziua şi noaptea au lungimi diferite pe parcursul anului -doar la echinocţii fiind perfect egale -cele 12 ore au, aşadar, dimensiuni diferite. De exemplu, vara, ora planetară diurnă este mai lungă decât iarna, iar ora planetară nocturnă este mai scurtă decât iarna. Fiecare zi a săptămânii începe la răsăritul Soarelui cu ora ce corespunde planetei guvernatoare a zilei respective. Ziua de marţi, în acest caz, începe la ora la care răsare Soarele, ca atare prima oră planetară a oricărei zile de marţi aparţine planetei Marte, care guvernează ziua respectivă. Pe parcursul celor 24 de ore, 7 planete diferite guvernează câte o oră, succedându-se de mai multe ori până la finalul zilei. Dintre cele 7 planete, Marte şi Saturn sunt considerate planete malefice, a căror simbolistică nu este întotdeauna pozitivă. Pentru că ziua de marţi este guvernată de Marte iar ziua de sâmbătă de Saturn, se consideră că prima oră planetară a celor două zile din săptămână aparţine celor două planete negative, şi pe parcursul întregii zile vor mai exista şi alte două ore planetare marcate de energia celor două planete. Marţi, vor exista trei ore planetare patronate de Marte iar sâmbăta – trei ore planetare guvernate de Saturn. În restul zilelor din săptămână vor exista câte două 2 ore guvernate de cele două planete malefice, deci se poate spune că fiecare zi din săptămână are câte două ceasuri rele, numai că marţea şi sâmbăta există „trei ceasuri rele”, adică trei ore planetare guvernate de cele două planete care aduc, de regulă, conflicte, neînţelegeri, piedici, probleme, eşecuri etc. Aşadar, fiecare zi are câte două ore marcate negativ de Marte şi Saturn, dar faptul că marţea şi sâmbăta avem deja o oră în plus, care a generat ideea că trebuie să ne luptăm cu cele 3 ceasuri rele de marţi şi sâmbătă. Că alături de marţi mai aşezăm şi simbolistica negativă a numărului 13, iată, avem un motiv de teamă în plus!
Mulţi oameni cred în superstiţii. Chiar şi atunci când susţinem că nu credem cu adevărat în ele, trebuie să recunoaştem că evităm să facem anumite gesturi, căci „un dram de adevăr” tot trebuie să existe în ele.
Oglinda spartă şi cei şapte ani de ghinion
Încă din Antichitate, existau popoare care considerau că oglinzile reflectă nu doar aspectul exterior al omului, ci şi pe cel interior. Fiind o reflecţie a sufletului, se credea ca fărâmiţarea ei atrage distrugerea lăuntrică a celui care se reflectă în ea.
O altă posibilă explicaţie a acestei superstiţii este aceea că demonii se ascund în interiorul oglinzilor, iar spargerea lor duce la eliberarea lor în lume.
Cifra şapte are origini biblice şi a fost preluată de la pilda celor zece vite slabe care i-au apărut faraonului în vis, prevestind cei şapte ani de foamete ce aveau să se abată asupra Egiptului.
Umbrela deschisă în casă şi răul pe care îl atrage
Având în vedere obiectul în jurul căruia a fost construită această superstiţie, el nu putea să provină decât dintr-o zonă cu multă ploaie. Ei bine, în Anglia secolului al XVIII-lea, mecanismul de deschidere a unei umbrele nu era tocmai un lucru simplu.
Asta deoarece umbrelele erau confecţionate pe un cadru metalic rigid, care putea răni pe oricine s-ar fi aflat prin preajmă sau putea sparge un obiect din casă. Aşadar, această credinţă s-a născut din prudenţă, din precauţia englezilor.
Costumaţiile verzi purtate la spectacole, aducătoare de tragedii
În Franţa de acum câteva secole, arsenicul era adesea folosit pentru colorarea în verde a materialelor textile folosite la costumele actorilor. Dacă îmbracămintea verde era purtată direct pe piele sau era incorect tratată chimic, otrava putea pătrunde în organism, devenind letală.
Întâmplător sau nu, Moliere a murit pe scenă, purtând această culoare în rolul „Bolnavului închipuit”.
Pericolul care îl paşte pe cel de-al 13-lea oaspete la masă
Superstiţia legată de numărul 13 îşi are originile tot într-o scenă Biblică, mai exact în „Cina cea de Taină”, când Iisus, înconjurat de cei 12 apostoli ai săi, era al 13-lea la masă. Ori ştim bine ce i s-a întâmplat, nu?
O altă explicaţie, dar cu origini mai recente, este aceea că majoritatea serviciilor de tacâmuri şi veselă conţin 12 piese. Al 13-lea invitat va primi tacâmuri, ceaşcă şi farfurie de alt fel decât restul invitaţilor, ceea îl va face să se simtă exclus. Până la urmă, e şi ăsta un fel de ghionion.
Pălăria scoasă aduce moartea în casă
Pe vremuri, barbaţii îşi scoteau pălăria de pe cap când intrau într-o încăpere doar dacă acolo avea loc un priveghi sau dacă în interior se afla o persoană decedată.
Există locuri pe glob în care încă se mai crede că o pălărie pusă pe masă sau pe pat aduce ghinionul în casă sau, în cel mai rău caz, atrage moartea.
Un cuţit primit sau oferit în dar distruge prieteniile
Se spune că niciodată nu este bine să primeşti în dar sau să faci un cadou constând într-un cuţit. Acest obiect, la fel ca multe alte obiecte ascuţite sau care taie, sunt semnul destrămării prieteniei.
Totuşi, se spune că efectul acestei superstiţii poate fi atenuat sau chiar anulat dacă cel care primeşte obiectul contondent în dar oferă o monedă sau o sumă mică de bani pentru a răscumpăra darul.
Ghionul de sub scară
O scară sprijinită de un zid formează un triunghi, simbol al Trinităţii Divine. Trecerea prin interiorul acestuia echivalează cu nesocotirea caracterului sacru al acestui simbol.
În plus, este şi periculos, deci mai mult decât din superstiţie, ar trebui să evităm să stăm sau să trecem pe sub o scară din precauţie.
Pisica neagră care-ţi taie calea
Această superstiţie datează din Evul Mediu, când pisicile negre erau ţinute ca animale de casă de către vrăjitoare. În plus, negrul se regăseşte din plin în cromatica simbolurilor malefice, a lucrurilor asociate diavolului.
Să nu uitam, totuşi, că şi lui Napoleon i-a tăiat o mâţă neagră calea înainte de bătălia de la Waterloo.
Bate-n lemn!
Ne întoarcem din nou la simbolurile biblice, căci sunt destule pasajele în care ni se aminteşte că din lemn era confecţionată crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.
Atingerea lemnului atunci când te paşte un pericol ar trebui să aibă rolul unei rugăciuni, adică să protejeze de rău.
Pâinea întoarsă pe masă aduce lucruri rele
Această superstiţie datează din Evul Mediu, când brutarii obişnuiau să păstreze o bucată de pâine pentru gâde, iar clienţii ştiau că de acel produs nu trebuie să se atingă, pentru că era destinată omului morţii.
La fel ca atunci, şi acum se mai păstrează simbolistica acestei superstiţii, conform căreia nu este bine să ţii pâinea întoarsă pe masă.
Astăzi este marţi, 13! Superstiţiile şi semnificaţia lor
Date: