Proprietarii de locuințe, respectiv asociațiile de proprietari au responsabilitatea de a curăța trotuarele din fața imobilelor lor. Problema revine în actualitate ori de câte ori ninge mai consistent dar legea este clară: ei care stau la bloc trebuie să curețe zăpada de pe căile de acces.
Pe lângă îndepărtarea zăpezii de pe trotuar, proprietarii trebuie să elimine țurțurii de casă, aceștia fiind un real pericol pentru trecători.
Obligațiile administrației publice și ale persoanelor fizice sunt reglementate prin Ordonanța 21/2002, modificată și completată. Actul normativ detaliază și reglementează responsabilitățile celor implicați și se referă la „asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă, care constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, a operatorilor economici și a altor persoane fizice și juridice”.
Potrivit actualelor prevederi, cetățenii trebuie să curețe zăpada din fața imobilelor pe care le dețin, dar și de pe locurile de parcare, fără să o depoziteze pe spațiile verzi.
Prin actul normativ la care facem referire, legiuitorul obligă proprietarul şi/ sau utilizatorul spaţiului să intervină în asigurarea deszăpezirii, menţinerii în stare bună de folosinţă a trotuarelor şi a căilor pietonale de acces. Desigur, legea stabileşte şi obligativitatea proprietarului/utilizatorului de a preveni accidentele ca urmare a producerii de ţurţuri la streaşinile imobilelor. Înlăturarea ţurţurilor cade în sarcina proprietarului, pe cheltuiala proprie.
Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancţiuni contravenţionale.
Amenzile pentru nerespectarea acestei obligații sunt stabilite de consiliile locale și pot varia în funcție de localitate.