Unul dintre capitolele pe care mulţi antrenori îl neglijează este disciplina. în ultimul timp nu am văzut un antrenor că aplică jucătorilor vreun articol din regulament (cu o singură excepţie, SILVIU DUMITRESCU).
într-un campionat, o echipă acumulează în medie 80-90 de cartonaşe galbene şi cam 6-7 roşii. Sunt situaţii când randamentul echipei scade, tocmai pentru că antrenorul nu poate folosi cel mai bun unsprezece de start.
Mulţi jucători iau cartonaşe galbene în mod gratuit, nesocotind unele precizări ale regulamentului în privinţa căruia, în general, arbitrii sunt extrem de exigenţi, uneori şi aceştia făcând abuz de cartonaşe galbene.
Au fost situaţii când, prin „grija” arbitrului, s-a pierdut un meci, deoarece în primele minute acordă mai mult gratuit cartonaşe galbene tuturor fundaşilor pentru a-i „potoli”, aceştia jucând reţinut pentru a evita şi pe cel „roşu”. în acest sens, avem exemple multe, mai ales în campionatul trecut, unde arbitrii ne-au făcut „franjuri” cu câte 10-11 cartonaşe galbene la un meci (în meciul cu GAZ METAN 2 MEDIAŞ -F.C.M. TÂRGOVIŞTE,
„fluieraşul” ADRIAN SUTAne-a
„servit” nu mai puţin de 10 avertismente). La meciul de la PANDURII 2 TÂRGU JIU, în primele 15 minute, toţi cei 4 fundaşi erau deja „îngălbeniţi”, iar ca să le facă jocul gazdelor, arbitrul l-a mai eliminat şi pe
fundaşul central (ILIESCU).
Exemple de acest gen avem multe. Am dorit doar să atenţionăm că în stabilirea rezultatelor finale ale jucătorilor arbitrii au şi ei „contribuţia” lor.
Personal, mai cunosc regulamentul disciplinar, atrag atenţia jucătorilor de pe banca de rezervă asupra modului de arbitraj al unuia sau al altuia, dar şi ce trebuie respectat în timpul jocului.
E adevărat, primii care fac uz de zel sunt arbitrii, dar şi jucătorii de multe ori îşi „calculează” primirea avertismentelor, pentru a nu juca într-un anumit meci sau într-o anumită dată, având altceva de făcut.
în general, avertismentele se iau din necunoaşterea regulamentului disciplinar de către jucători, dar nici unii antrenori nu se pun la punct cu toate modificările din domeniu, pentru ca apoi, să le aplice cu elevii săi.
în ceea ce priveşte „disciplina” de la F.C.M. TÂRGOVIŞTE, putem afirma că ne situăm (la jumătatea competiţiei) pe undeva în „grafic” cu cartonaşele galbene şi roşii.
Acum, după 10 etape jucate, am primit 30 de cartonaşe galbene şi două roşii, cam 3 per meci.
Dacă luăm în calcul doar 10 jocuri, procentul este mare (se ia în discuţie şi meciul cu CISNĂDIE, chiar dacă echipa s-a retras).
După disputarea turului, cele mai multe cartonaşe galbene le-au primit MARIUS
PENESCU (4) şi CRISTIAN
NEGOTEI (4), care au stat o etapă. Sunt foarte aproape de a nu juca o etapă, dacă mai primesc câte un avertisment,
DRAGOŞ CERNEA (3), GABI
ENESCU (3), TRICĂ (3). Câte două cartonaşe galbene au şi ZEGHERU, DRAGNEA,
MÂNDRU, GRIGORE, BANU. ANGHEL şi GÂLDĂU au câte
unul.
Au fost eliminaţi GEORGE MARINESCU, la REGHIN, pentru două avertismente, şi IONUŢ CONSTANTIN, în partida cu ARGEŞUL
PITEŞTI, în postura de ultim apărător, în minutul 90. în acest caz, „roşul” lui „FURCĂ” nu i se poate imputa, scăpând echipa de primirea unui gol, poarta fiind goală…
Evident, toate aceste cartonaşe galbene sau roşii costă. Pe lângă latura disciplinară, clubul este amendat, la 5 cartonaşe galbene într-un meci, cu suma de 1.000 lei, iar „roşul” în funcţie de gravitate, de numărul de etape de suspendare, între 160-200 lei (asta la nivelul Ligii a 3-a). La începutul returului,
MARIUS PENESCU nu va
evolua în primul joc, acumulând 4 avertismente în ultima etapă din tur.
în tur, din cei 20 de jucători folosiţi, 14 au fost sancţionaţi cu cartonaşe galbene sau roşii.
în raport cu numărul de meciuri şi de câţi jucători au fost folosiţi, numărul de cartonaşe este mare, iar în retur efectul acestora se va vedea, pentru că va diminua forţa echipei, iar mulţi dintre titulari, dacă vor mai primi avertismente, va trebui să nu joace un meci sau mai multe. E adevărat, mai avem doar 9 partide, foarte puţine, iar fiecare jucător trebuie să se pondereze singur, să nu mai primească cartonaşe galbene pentru comentarii la deciziile arbitrilor, chiar dacă uneori au dreptate.
Multe dintre cartonaşele galbene primite puteau fi evitate dacă jucătorii ar fi puţin pregătiţi şi la acest capitol, disciplină, înaintea fiecărui meci, la aşa-zisele şedinţe tehnice. Evident, primul care trebuie să fie pus la punct cu modificările regulamentare în domeniu este antrenorul.
Prima modificare pe care noi deja am publicat-o este articolul 61, „Accesul pe banca de rezerve şi în incinta terenului”.
Aşadar, iată un capitol pe care, în general, antrenorii nu îl tratează cu atenţia cuvenită, iar efectul se vede în randamentul echipei, al fiecărui
ATENŢIE MĂRITĂ LA DISCIPLINĂ!
Date: