Datele comunicate de Ministerul Educaţiei, după soluţionarea contestaţiilor, arată o creştere cu 1,5 puncte procentuale a ratei pro-movabilităţii, până la 68,1%. Asta înseamnă un plus de 2,5% comparativ cu anul trecut, cu menţiunea că se menţin decalajele enorme între judeţele de top şi acelea în care nu se face carte.
În vârful clasamentului, cu un procentaj de 84,22%, s-a menţinut Clujul, iar pe locul doi s-a clasat judeţul Bacău, unde au promovat 80,38% dintre candidaţi. Urmează Galaţi, Braşov, Sibiu, cu procente foarte apropiate de 80%.
În coada clasamentului, cu cele mai slabe rezultate, este Ilfovul, judeţ în care numai 35,58% dintre candidaţi au obţinut note de trecere. Urmează în topul ruşinii Giurgiu, cu 41,42%, şi Teleorman, cu 50,98%.
Spre dezamăgirea noastră, gradul de promovabilitate în judeţul Dâmboviţa este de numai 58,12%, cu un plus de 1,58% după contestaţii, ceea ce înseamnă un ruşinos loc 34 pe ţară. Şi asta, în condiţiile în care devansează cu numai 1,5% judeţele Călăraşi şi Mehedinţi.
Faţă de anul trecut, la BAC rata de promovabilitate în Dâmboviţa a scăzut cu 3,58%, şi la acest capitol fiind înregistrată o contraper-formanţă, în condiţiile în care, în judeţele Constanţa, Harghita ori Teleorman, promovabilitatea a crescut cu procentaje cuprinse între 5-7% raportat la sesiunea din iulie 2015.
BAC 2016 – rezultate finale
Date: