Sfârşitul iernii şi renaşterea naturii se sărbătoresc pe 24 februarie, de Dragobete, numit Cap sau Început de Primavară. Personificarea dragostei şi a optimismului precede adevarata sărbătoare de revenire la viaţă: Mărţisorul.
Dragobeţii, cuprinşi de fiorii dragostei, pe 24 februarie se îmbracă în haine de sărbătoare şi, dacă vremea e frumoasă, o pornesc prin lunci şi păduri împreună cu fetele nemăritate, în căutarea primelor flori de primavară. În această zi, băieţii îşi caută „ursita” şi nicio fată nu trebuie să scape nesărutată.
Deputatul Claudia Gilia, continuă şi anul acesta proiectele ce au ca scop activităţi prin care promovează în special în rândul tinerilor, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, printre aces-teafiind şi cele dedicate zilei lui Dragobete şi Mărţişor. La sfârşitul acestei săptămâni, deputatul Claudia Gilia s-a aflat în mijlocul comunităţilor locale – în biblioteci.
De această dată, cu sprijinul bibliotecii din comuna Bucşani, al doamnelor din comuna Gura Ocniţei care formează „Atelierul Veseliei” şi sub îndrumarea Adrianei Ion – şeful Departamentului de Cultură Tradiţională de la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa s-a reînviat tradiţia.
Tinerii din comuna Bucşani au aflat povestea mărţişorului şi au redescoperit tradiţiile de Dragobete, au învăţat să confecţioneze micile bijuterii de primăvară, au înţeles cui şi când trebuie să le ofere şi au promis că, de 1 martie, fiecare persoană dragă din familia lor va primi câte un mărţişor care va prevesti primăvara şi un an nou cât mai roditor.
„Valorile naţionale, obiceiurile şi credinţele nu sunt elemente identitare subînţelese şi auto-didactice pentru o Naţiune. Ele trebuie transmise tinerei generaţii prin acţiuni concrete, prin legături strânse între generaţii de bunici, părinţi, copii, nepoţi şi strănepoţi.
În urmă cu câteva secole, aceste „lecţii de identitate” se ţineau la şezătorile satului. Acolo se „descâlceau iţele” tuturor miturilor şi tradiţiilor străvechi. Acolo aflau tinerii de legendele populare, de tradiţiile şi obiceiurile care aveau misiunea să unească poporul nostru în faţa altor pericole şi să insufle dragostea pentru tot ce este mai frumos. Acolo deprindeau anumite îndeletniciri meşteşugăreşti şi sociale care le-au fost de folos în viaţă. Din acest motiv, am decis să continui un proiect, drag mie, prin care să readuc acest spaţiu al învăţării populare mai aproape de comunităţile locale – în biblioteci.
De această dată, cu sprijinul bibliotecii din comuna Bucşani, al doamnelor din comuna Gura Ocniţei care formează „Atelierul Veseliei” şi sub îndrumarea doamnei Adriana Ion – şeful Departamentului de Cultură Tradiţională de la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa am reînviat această tradiţie. Tinerii din comuna Bucşani au aflat povestea mărţişorului şi au redescoperit tradiţiile de Dragobete, au învăţat să confecţioneze aceste mici bijuterii de primăvară, au înţeles cui şi când trebuie să le ofere şi au promis că, de 1 martie, fiecare persoană dragă din familia lor va primi câte un mărţişor care va prevesti primăvara şi un an nou cât mai roditor”, a punctat deputatul Claudia Gilia.
Deputatul Claudia Gilia: A donat o mică colecţie de cărţi la Biblioteca din comuna Bucşani
Aşa cum ne-a obişnuit, deputatul Claudia Gilia a făcut şi surprize. De această dată a făcut o donaţie de carte pentru Biblioteca din comuna Bucşani: „În acelaşi timp, am donat o mică colecţie de cărţi care a intrat în patrimoniul bibliotecii comunale. Prin astfel de gesturi voi încuraja toate bibliotecile din zonă să se deschidă către tânăra generaţie. Este de datoria noastră să facem din generaţia „tabletelor şi a internetului rapid” – una mai implicată în viaţa comunităţii, mai aşezată”, a mai spus deputatul Claudia Gilia.
Parlamentarul Claudia Gilia a subliniat faptul că are obligaţia să le transmită tinerilor dragostea faţă de carte, de tradiţii şi responsabilitatea pe care trebuie să o aibă în comunitatea
lor.
Biblioteca din comuna Bucşani: Dragobetele şi Mărţişorul, tradiţii păstrate cu sfinţenie
Date: