Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa a găzduit o conferinţa de presă în cadrul căreia prof.univ.dr. Agnes Erich, managerul Biblioteii şi prof. Alexandru Ştefănescu, şef Serviciu Relaţii cu Publicul al instituţiei au prezentat principalele activităţi desfăşurate în 2018 , dar şi programul stabilit pentru acest an.
Biblioteca deţine peste 330.000 de publicaţii de diverse tipuri (cărţi şi periodice tipărite, cărţi şi periodice în format electronic, audio book-uri, documente grafice, vederi, fotografii, CD-uri, DVD-uri, manuscrise, microfilme, documente cartografice, sigilografice şi maximafil-ie). În colecţiile bibliotecii se găsesc numeroase publicaţii cu caracter bibliofil şi cărţi considerate aparţinând patrimoniului naţional. În 2018 , 9995 de dâmboviţeni au fost atraşi de colecţia variată de cărţi aflată în posesia bibliotecii. În jur de 2.045 de tineri şi-au făcut un abonament pentru a avea acces la colecţia de cărţile bibliotecii, iar alţi 7950 şi-au „reînnoit” permisul . Conform datelor prezentate, cel mai mare interes pentru lectură îl au elevii şi studenţii dar nu trebuie neglijată nici dorinţa de a se documenta a celor trecuţi de vârsta a doua.
Programele pentru anul 2019 cuprind dezvoltarea serviciilor de informatizare ale bibliotecii şi diversificarea, adecvarea permanentă a politicilor de achiziţii pentru optimizarea cerinţelor de lectură a utilizatorilor structurate pe tipuri mici, medii, mari. Şi în acest an, manifestările ştiinţifice şi profesionale tematice, aflate pe agenda Bibliotecii „I.H. Rădulescu”, vor fi continuate.
Proiectul Ora să ŞTIM
Prof.univ.dr. Agnes Erich, managerul Biblioteii Judeţene „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa ne-a vorbit şi despre Proiectul Ora să ŞTIM ce se desfăşoară în judeţul nostru la nivelul a 20 de biblioteci .
Proiectul se bazează pe studii ştiinţifice care arată că, în special la vârsta şcolii primare, abordarea subiectelor şi întrebărilor legate de ştiinţă, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au impact asupra modului în care copiii se exprimă şi a formării abilităţilor lor de lectură.
Activităţile vor genera un interes deosebit faţă de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice şi să descrie fenomenele cercetate şi să-şi exprime gândurile şi ideile. Implementarea proiectului „Ora să ŞTIM” în România este gestionată de Fundaţia Progress.
Ca o primă etapă, formatorii asociaţi Fundaţiei Progress vor instrui 130 de bibliotecari din România după un curs de bază ce va fi găzduit de Biblioteca Naţională a României. Aceştia vor preda modalităţi de asociere a cărţilor de copii cu tematica ŞTIM adecvată vârstei şi vor fi urmate de activităţi practice. Următorul pas va fi ca bibliotecarii să citească săptămânal copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani, din cărţile cu tematică ŞTIM. Pentru a le ajuta în acest scop, bibliotecile vor primi cutii de cărţi gratuite special selectate şi materiale dezvoltate de Fundaţia Progress ce oferă sugestii de activităţi.
Biblioteca Judeţenă „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa, la ora bilanţului pe 2018
Date: