Potrivit datelor oferite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa privind accidentele în care sunt implicaţi bicicliştii scoate în evidenţă numărul foarte mare al evenimentelor rutiere în care cad victime aceştia. în ultimele 48 de ore, pe raza judeţului Dâmboviţa au avut loc mai multe accidente cu bici-clişti.
Profilul biciclistului victimă în accidente este următorul: are o bicicletă veche, de regulă este din mediul rural, nu are cunoştinţe de legislaţie, iar adesea este şi băut. O imagine nu tocmai măgulitoare, dar reală, care trebuie însă delimitată de cea a bicicliştilor care circulă echipaţi corespunzător şi respectă regulile minime de circulaţie. Bicicliştii, victimele propriilor erori, în majoritatea cazurilor
Având în vedere că pe perioada sezonului cald şi a vacanţei de vară numărul bicicletelor din trafic este în creştere, poliţiştii au demarat o campanie prin care speră să mai reducă din accidente. Nu puţine sunt cazurile în care bicicliştii au suferit leziuni grave după ce pur şi simplu au căzut pe carosabil ori s-au izbit în maşini.
Recomandări pentru biciclişti:
– înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, asiguraţi-vă temeinic că nu se apropie niciun autovehicul!
– Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană!
– Nu circulaţi cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice!
– Atunci când circulaţi cu bicicleta, nu vă ţineţi de vehicule aflate în mers!
– Nu transportaţi pe bicicletă altă persoană!
– Purtaţi o cască de protecţie omologată!
– Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare);
– înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celor în drept!
– La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră!
– Nu traversa carosabilul cu bicicleta nici măcar pe trecerile pentru pietoni!
– Ca să poţi conduce o bicicletă pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat regulamentar;
– În condiţii de vizibilitate slabă este obligatoriu să porţi vestă fluorescent reflectorizantă, iar bicicleta să fie prevăzută în faţă cu lumina albă, iar în spate cu lumină roşie.
Bicicliştii care încalcă regulile de circulaţie, un adevărat pericol
Date: