Botezul Cailor, o tradiţie în comuna Vişina

Date:

În ciuda gerului năprasnic de afară, cu adevărat gerul Bobotezei, sute de crescători şi iubitori de cai s-au strâns, duminică, 6 ianuarie, de Bobotează, la Vişina, pentru a participa la Botezul Cailor, o tradiţie reînviată de administraţia locală condusă de primarul Jean Istrate şi viceprimarul lonuţ Papa.
Botezul Cailor este o manifestare tradiţională, despre care se spune că ar data de pe la anii 1900. Acest botez se face „la propriu” de către preoţi. Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase şi acest ritual este urmat de o întrecere de cai. Mulţi săteni cred că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la muncă de pe câmp, el ar trebui purificat întocmai ca cel pe care-l slujeşte, şi de aici, Botezul Cailor.
Toţi crescători de cabaline au plecat în convoi de la primăria Vişina către Biserica din localitate. În debutul manifestării, doi preoţi au botezat animalele şi pe stăpânii lor, conform tradiţiei care era păstrată din vechime în această localitate şi care a fost reluată. Au fost prezenţi şi invitaţi de la judeţ, deputatul Corneliu Ştefan, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa, Luciana Cristea şi chiar edilul de Cobia, Marin Manda. Nu a lipsit nici Marius Dumitru de la PSD Dâmboviţa.
Pe islazul din comuna Vişina, a fost o adevărată sărbătoare. Autorităţile locale au organizat şi un concurs cu ocazia Botezului Cailor. Un număr de peste 60 de persoane din Vişina şi din împrejurimi şi-au înscris cabalinele la probele concursului organizat cu ocazia Botezului Cailor.
Anul acesta, ca noutate, şi tinerii din comuna Vişina au fost provocaţi la un concurs de îndemânare şi anume să taie un buştean. La proba de frumuseţe s-a luat în considerare îngrijirea calului. Asta presupune şi sărbătoarea ca toate animalele să fie îngrijite şi, conform tradiţiei, să intre în primăvară în condiţii cât mai bune pentru muncă.
Primarul Jean Istrate şi-a exprimat speranţa că autorităţile locale vor continua organizarea acestei manifestări.
Pentru că este zi de sărbătoare, animalele sunt gătite aşa cum se cuvine, coada şi coama sunt împletite şi împodobite cu ciucuri şi funde roşii împotriva deochiului, iar în unele cazuri nu lipsesc clopoţeii şi hamurile bătute în ţinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum sa gasesti cea mai buna solutie de transport cand vii in tara

Daca ai planificata o calatorie in tara, serviciile de...

Explozie în comuna dâmbovițeană Vișina 

Pompierii au fost solicitați să intervină în cazul unei...