Situaţia din Doneţk n-a încetat să devină din ce în ce mai gravă după alegerile prezidenţiale ce au avut loc duminică, 25 mai. După două zile de lupte violente şi îndârjite, când separatiştii ruşi au reuşit să deţină controlul total asupra oraşului Doneţk, armata ucraineană a declarat oficial că a reuşit să ocupe aeroportul. Cifrele oficiale, referitoare la numărul total al morţilor, oscilează între 40 şi 50 de miliţieni ucişi în timpul conflictului. Pe străzile oraşului urmele lăsate de lupte se văd şi acum, iar populaţia este chemată să iasă din casă şi să-şi vadă liniştită de activităţile cotidiene. Oraşul Doneţk este considerat bastionul mişcării separatiste pro-ruse. De când a început să se manifeste tot mai clar mişcarea de separare, acest oraş a cunoscut cel mai mare nivel al violenţei prin care a trecut Ucraina de la sfârşitul anului trecut şi până în prezent. Primarul oraşului, Olexandr Lukianenko a confirmat că numărul total al morţilor este de 40 de persoane, 38 din rândul forţelor armate şi 2 civili.
Luptele dintre armata ucraineană şi separatişti au atins apogeul la începutul acestei săptămâni. Luni, separatiştii s-au prezentat oficial ca membrii ai Republicii Populare Doneţk. în virtutea acestei calităţi neoficiale, ei au luat controlul asupra aeroportului. La scurt timp, autorităţile de la Kiev au demarat operaţiuni antiteroriste, folosind bombardiere, elicoptere şi paraşutişti. Pentru a face faţă ofensivei guvernului de la Kiev, pe drumul către aeroport, separatiştii ruşi au pus de-a curmezişul un buldozer şi mai multe camioane de mare tonaj, îngrămădind foarte multe anvelope, iar în mijlocul lor plasând o cutie din carton, plină cu cocktail-uri Molotov. Civilii care au fost la faţa locului, scăpând cu viaţă, au vorbit despre camioane ciuruite de gloanţe, despre pete de sânge pe asfaltul şoselei ce duce către aeroport şi resturi de trupuri împrăştiate peste tot. Tot în zona aeroportului au fost semnalate şi unităţi militare pro-ruse, precum vestitul batalion Vostok. In ciuda succesului obţinut în zona aeroportului, guvernul de la Kiev a semnalat sosirea miliţiilor proruse înarmate.
într-un interviu, acordat miercuri 28 mai cotidianului german Bild, Petro Poroşenko, noul preşedinte al Ucrainei, ales de către 54% dintre votanţi a promis că va pune capăt războiului civil, intenţionând să termine definitiv ce ceea ce el a denumit ca fiind terorismul din estul ţării. Poroşenko a mai declarat că atâta vreme cât nu a depus încă jurământul în calitate de preşedinte, arestarea teroriştilor pro-ruşi rămâne doar o dorinţă, deoarece nu are deocamdată calitatea de a da ordine armatei. Cu toate acestea, Poroşenko a recunoscut că a demarat operaţiunea antiteroristă. El a mai spus că nu le mai poate permite pro-ruşilor din estul ţării să răpească oameni şi să-i ucidă. De asemenea, a mai fost de părere că nu mai poate permite ca toate clădirile oficiale din estul Ucrainei să fie ocupate de către pro-ruşi. După cum se ştie, ieri seară, cancelarul german Algela Merkel trebuia să se întâlnească cu prim-ministrul ucrainean, Arseni laţeniuk, cu preşedintele georgian Ghiorghi Margvelacivili şi cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti. Pe de altă parte, preşedintele Poroşenko a primit oficial asigurarea, din partea lui Barack Obama că va avea parte de susţinerea totală din partea Statelor Unite. Deşi, s-a vehiculat zvonul că Poroşenko se va întâlni cu Putin, guvernul de la Moscova a desminţit posibilitatea ca cei doi preşedinţi să se întâlnească pentru a discuta situaţia din estul Ucrainei. Cu toate aceste, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a afirmat că Rusia va susţine favorabil orice dialog cu guvernul de la Kiev, dacă acesta va fi de acord să susţină interesele tuturor ucrainenilor fie ei ruşi sau nu.
Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Europa (OSCE) a declarat, marţi, că nu mai are niciun fel de contact cu una dintre echipele de observatori trimisă la Doneţk. Ministrul de Externe poponez, Radoslaw Sikorski, a anunţat miercuri dispariţia preotului catolic polonez Pawel Witek, răpit la Doneţk. Alţi patru membrii ai misiunii speciale OSCE, un estonian, un elveţian, un turc şi un danez, au dispărut fără urme în timp ce efectuau o deplasare de rutină, în zona Doneţk. Peste o mie de observatori OSCE au plecat în estul Ucrainei pentru a supraveghea modul în care au avut loc alegerile de duminică. Majoritatea a afirmat că acestea au avut loc conform normelor democratice. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii aprilie, şapte dintre membrii OSCE, printre care doi militari, timp de 9 zile, au fost luaţi ostateci de către separatiştii pro-ruşi din Sloviansk. Atunci, lucrurile s-au terminat cu bine. Acum, membrii OSCE răpiţi, se pare că au fost ucişi. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Kiev, urmând exemplul Crimeei, separatiştii pro-ruşi din zona Doneţk şi Sloviansk nu vor să cedeze până când guvernul ucrainean, recent instalat la putere, nu le va recunoaşte dreptul de a se alipi Rusiei. Cu toate promisiunile lui Poroşenko, situaţia continuă să rămână încordată în estul Ucrainei. Din toată acestă poveste, situaţia cea mai disperată o au minerii din Doneţk. Dacă separatiştii vor reuşi, guvernul de la Kiev va suspenda fondurile folosite pentru plata salariilor minerilor din Doneţk.
Buldozerul Poroşenko
Date: