Calendarul gregorian, Iulian şi Marea Schismă au schimbat datele de celebrare a Învierii Domnului

Date:

icoanaCreştinii catolici au sărbătorit duminică Paştele, iar ortodocşii vor celebra Învierea Domnului pe 5 mai. Este cea mai mare diferenţă între cele două sărbători pascale ale Bisericii catolice şi ortodoxe.
Au fost şi ani în care Învierea Domnului a fost sărbătorită în aceeaşi zi de ambele biserici, respectiv în 2010, 2011 şi urmează ca şi în 2014 să se întâmple la fel.
Data la care se sărbătoreşte Paştele depinde de două fenomene astronomice, dintre care unul cu dată fixă, legat de mişcarea aparentă a soarelui pe bolta cerească (echinocţiul de primăvară, care cade pe 21 martie), iar altul cu dată schimbătoare, legat de mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Pământului (lună plină de după echinocţiul de primăvară). Astfel, Paştele este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după luna plină de după echinocţiu.
Diferenţele de calcul al zilei Paştelui în cazul Bisericilor creştine provin din calendarele folosite de acestea pentru anul religios. Astfel, dacă credincioşii catolici folosesc calendarul gregorian, iar Paştele respectă data calendarului astronomic, ortodocşii folosesc calendarul iulian. Astfel, catolicii calculează data Paştelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocţiul de primăvară, în timp ce ortodocşii calculează în funcţie de luna plină astronomică.
Unul dintre lucrurile care au condus la sărbătorirea separată a Paştelui de către catolici şi ortodocşi este Marea Schismă, care a avut loc în anul 1054, când cele două Biserici s-au separat – Estul ortodox şi Vestul catolic.
Începând din anul 540 şi până în anul 1583, Paştele era sărbătorit în aceeaşi zi de Biserica estică şi de către cea vestică. Ulterior, după ce Papa Grigorie al XlII-lea a dispus înlăturarea a zece zile din calendarul iulian, măsură care nu a fost luată şi de Biserica ortodoxă, datele de sărbătorire a Paştelui în cele două Biserici nu au mai coincis.
Ca să se înlăture însă dezacordul acesta dintre diferitele Biserici ortodoxe şi pentru a se stabili o uniformitate în întreaga Ortodoxie, Bisericile care au adoptat calendarul îndreptat au stabilit, în anul 1927, prin consens general, ca Paştele să fie serbat în toată creştinătatea ortodoxă după Pascalia stilului vechi, adică odată cu Bisericile rămase la calendarul neîndreptat, Iulian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

REMIZĂ ÎN ANONIMAT

Stadionul Steaua a găzduit, marți seară, ultimul meci al...

VĂTAVU, MULȚUMIT DE PUNCTUL SCOS ÎN GHENCEA

Steaua a remizat, pe stadionul Ghencea, scor 1-1, cu...

CHINDIA SMULGE UN PUNCT PE TERENUL STELEI

Steaua București - Chindia Târgoviște 1-1 (1-0) Stadion: Ghencea. Au marcat:...

Moreni: Se fac înscrieri pentru participarea la Cupa Moș Crăciun, la înot

Copiii din Municipiul Moreni, cu vârsta cuprinsă între 5...
error: Conținutul este protejat!!