Campionatul Mondial de Fotbal, Brazilia 2014, nu se dezminte, continuând să fie unul al surprizelor. Dar, această nouă ediţie a provocat şi unele mici… „schimbări” dincolo de graniţele braziliene. Astfel, la Bogota, din cauza faptului că suporterii columbieni sunt foarte iuţi, sărind din orice la bătaie, primarul general al capitalei a interzis, pe toată desfăşurarea, Campionatului, consumul de alcool în locurile publice, inclusiv în restaurante şi baruri. După cum a declarat oficial primarul Gustavo Petro, prin această decizie, provizorie, doreşte să evite nu numai confruntările violente dintre locuitorii capitalei şi poliţie, dar doreşte să evite cu orice preţ cazurile de moarte prin violenţă. Deci, 8 milioane de columbieni, cât numărăr capitala, sunt obligaţi să consume numai apă plată.
Mascota Drogba
în Grupa C, au continuat surprizele. Columbienii, porecliţi „Cafeteros” nu au avut nicio problemă să-i ronţăie pe ivorieni, făcându-i fărâmiţele. Meciul a fost dur, strâns, cu schimbări rapide ale direcţiei de atac. Ivorienii aveau şanse mari să câştige primul loc în grupa lor, după ce au învins Japonia cu 21. Pentru calificarea în optimi, meciul dintre Columbia şi Coasta de Fildeş era crucial. Prima repriză s-a terminat la egalitate. în a doua repriză columbienii au apăsat pe acceleraţie, câştigând meciul cu 2-1. De remarcat că tactica folosită de ivorieni în meciul cu Japonia, introducerea celebrului Drogba în a doua repreiză, nu a avut efectul scontat, columbienii nefiind deloc impresionaţi de prezenţa acestuia. în ceea ce priveşte cel de-al doilea meci, Japonia – Grecia, acesta s-a terminat la egalitate, ceea ce a permis Columbiei să se califice în optimi, fără dureri de cap.
Samurai de plastilină
Meciul dintre Grecia şi Japonia a fost unul al nervilor consumaţi inutil în teren. Deşi Grecia a rămas în zece oameni, Japonia nu a fost capabilă să profite de acest avantaj. în plus, s-a observat, pe teren, rivalitatea şi ranchiuna pe care fotbaliştii greci au manifestat-o în timpul jocului. Este vorba de celebra şi eterna rivalitate dintre cluburile greceşti PAOK şi Olympiakos. Naţionala Greciei a fost alcătuită din jucători proveniţi de la aceste două cluburi. Chiar dacă Campionatul le impunea un anumit comportament, Maniatis şi Tzavellas, în loc să colaboreze în folosul echipei naţionale greceşti, au preferat să se insulte reciproc, în teren. Tensiunea nervoasă din interiorul echipei elene, a atins punctul culminant când unul dintre importanţii săi jucători, Katsouranis, căpitanul echipei, a fost eliminat după ce a acumulat două cartonaşe galbene. Deşi, din cauza comportamentului lor, grecii au rămas în 10 oameni, totuşi fosta campioană Europa 2004, a continuat să fie un adversar redutabil pentru samuraii care, nici în aceste condiţii de joc, nu au reuşit să câştige meciul.
Elveţia, pusă la colţ
Naţionala Franţei n-a avut nicio problemă cu cea a Elveţiei. Scorul final, 5-2, este unul pe care l-ar invidiat orice echipă prezentă la acest Campionat. în meciul cu Elveţia, Franţa a dovedit că are într-adevăr echipă de nivel internaţional, că nu este doar o simplă figurantă în fotbalul mondial. Giroud (minutul 17), Matuidi (minutul 18), Valbuena (minutul 40), Benzema (Minutul 67), şi Sissoko în minutul 73 au marcat goluri antologice, mai ales că două dintre ele au fost finalizate din pase excelent efectuate de către Benzema. Astfel, fără probleme, francezii s-au calificat în optimi. Dar faptul că elveţienii au marcat două goluri scoate în evidenţă faptul că naţionala Cocoşului galic mai are încă de lucrat. Pe de altă parte, meciul dintre Elveţia şi Franţa, a fost şi un meci al revanşei dintre cei doi antrenori. Să ne amintim în că 1997, actualul antrenor al naţionalei Franţei, Didier Deschamps, pe atunci căpitanul echipei Juventus Torino, a pierdut meciul cu Borussia Dortmund, echipa germană fiind antrenată de Hitzfeld, actualul antrenor al naţionalei elveţiene.
Trebuie să mai remarcăm că turiştii belgieni sunt în totalitate nemulţumiţi de condiţiile în care au fost cazaţi într-un camping de categoria 5 stele plătind 150 de euro pe noapte, în realitate condiţiile de cazare fiind sub orice critică. Trebuie să mai amintim că, practic premieră mondială, coreeni au vizionat pe ecranele gigantice, montate în locuri publice, din capitală, rezumatul meciurilor din Cupă, retransmiterea acestora fiind autorizară de către tânărul conducător al Coreei de Nord, fără ca respectivele transmisii să fie piratate, deoarece au beneficiat de gratuitate din partea Coreei de Sud. Fotbalul se bucură de popularitate în Coreea de Nord după ce aceasta a reuşit să participe la una dintre ediţiile Campionatului Mondial de
Fotbal.
Cea mai plicticoasă echipă: Argentina
Există o vorbă: la pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Afirmaţia este confirmată de către Argentina care a avut o evoluţie mediocră în amândouă meciurile avute până în prezent. în cel cu Bosnia abia a reuşit să câştige cu 2-1, în unltimul minut, iar în cel cu Iranul, abia a reuşit, în minutul 90+1, să înscrie un gol chinuit, meciul terminându-se cu un leşinat 1-0. O altă mare surpriză a oferit-o naţionala statului Ghana care timp de 90 de minute a reuşit să ţină în şah echipa germană, meciul ter-minându-se cu scorul egal de 22.
Pe scurt, acest Campionat, deşi mulţi au cobit că va fi unul de slabă calitate, se dovedeşte, în realitate a fi un Campionat vioi, plin de pase magistral realizate, cu faze de gol antologice, şi multe goluri. Deocamdată revelaţia acestei noi ediţii de Campionat este Suarez, uruguayanul căruia i se datorează eliminarea fără comentarii a naţionalei engleze. Practic, el este omul care a reuşit cea mai mare performanţă din istoria fotbalului sud-american, practic, fiind autorul „decesului” naţionalei engleze. Să nu uităm că cealaltă mare surpriză este naţionala statului Costa Rica care a reuşit o victorie antologică, învingând Italia cu 1-0.
Campionatul Mondial de Fotbal – Brazilia 2014 Ghana, pe picior de egalitate cu Germania !
Date: