Carla Popescu (18 de ani) este singura din sportul dâmboviţean care a participat la Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina. Sportiva clubului nostru a fost selecţionată în echipa naţională de baschet 3X3, alături de Maria Ferariu (Roland Park Country School Baltimore), Ilinca Păun, Sonia Cazacu (Olimpia Bucureşti), cu Monika Brosovszky Boriga în postura de antrenor. România a disputat patru meciuri la Buenos Aires, câştigând unul (18-14 cu Iran) şi pierzând trei (16-18 cu Germania, 14-18 cu China şi 10-21 cu Ungaria). Carla a mai bifat o premieră importantă, convocarea la lotul naţional de baschet senioare, pentru meciurile cu Franţa (19 noiembrie) şi Finlanda (21 noiembrie). Carla, a fost o şansă extraordinară să participi la Jocurile Olimpice de Tineret, probabil apogeul carierei tale până în acest moment.
– Este o performanţă unică pentru mine şi a fost o experienţă extraordinară să pot participa alături de echipa naţională şi de întregul lot al României la Jocurile Olimpice de Tineret. Le mulţumesc tuturor susţinătorilor noştri, antrenorii de la cluburi, Federaţia Română de Baschet, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, care ne-au susţinut pentru realizarea de performanţe. Jocurile Olimpice, chiar dacă de Tineret, au reprezentat o competiţie extraordinar de puternică. Am acumulat experienţă, iar din meciurile susţinute am învăţat multe lucruri, inclusiv unde trebuie să mai lucrez.
Ce te-a impresionat cel mai mult la această competiţie de amploare?
– Faptul că oamenii de acolo ne-au făcut să ne simţim ca acasă. Eram toţi sportivii implicaţi, vorbeam cu toată lumea şi aveam foarte multe activităţi în timpul liber. Organizarea din Argentina a fost extraordinară, chiar am fost surprinsă plăcut.
Cum ai descrie Argentina?
– Am avut o perioadă bună de timp, în care am vizitat Buenos Aires. Care este destul de mare, însă noi am mers în partea istorică a oraşului, în centru şi unde erau obiectivele turistice importante. Mi-a plăcut foarte mult, m-a impresionat Buenos Aires, parcă eram într-o poveste. Mi-ar plăcea să revin într-o bună zi acolo. Ai învăţat tango?
– Am dansat într-un spectacol de tango şi ne-au invitat pe noi, sportivii, să învăţăm câţiva paşi. Chiar mi-a plăcut.
A venit şi prima convocare la echipa naţională de senioare, pentru dubla din această lună, cu Franţa şi Finlanda. Cum ai primit vestea?
– Am fost foarte fericită atunci când am aflat că sunt convocată la naţionala de senioare. Este un pas important pentru mine în cariera sportivă, dar, totodată, şi o motivaţie în plus. Mă bucur foarte mult că pot face parte din această echipă, alături de nişte jucătoare foarte bune şi cu multă experienţă, de la care voi avea cu siguranţă de învăţat.
A fost un final de meci frustrant cu CSM Satu Mare, aţi condus cu 12 puncte după trei sferturi şi aţi pierdut la 3 puncte. Ce s-a întâmplat în ultimul act?
– A fost un final tragic pentru noi. Să conduci la 12 puncte după sfertul 3 şi să ai un deficit de 3 puncte la final, e frustrant. Noi ca echipă am fost unite, am jucat până în ultimul moment, dar a intervenit oboseala, nu am mai fost concentrate 100%, au fost şi libere ratate. S-au acumulat mai mulţi factori nedoriţi, iar la final rezultatul nu a fost de partea noastră.
Credeai că mai puteţi pierde meciul în ultimul sfert?
– Ţinând cont că am condus la 10-12 puncte, probabilitatea de a pierde un meci este destul de mică. Dar cum baschetul este întotdeauna imprevizibil, adversarul a recuperat şi a câştigat. Noi avem de învăţat din asemenea meciuri şi trebuie să rămânem concentrate până la ultima secundă.
CARLA POPESCU, PREZENTĂ LA JOCURILE OLIMPICE DE TINERET DE LA BUENOS AIRES! „A FOST O EXPERIENŢĂ EXTRAORDINARĂ”
Date: