Câţi români care locuiesc în Italia vor putea vota la alegerile parlamentare

Date:

votantiPe tot parcursul anului curent, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a prezentat situaţia alegătorilor români înscrişi în Registrul electoral, cei care vor putea vota la alegerile parlamentare din decembrie. În aceste informări, AEP a anunţat şi numărul alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Numărul persoanelor cu drept de vot înscrise în Registrul electoral este de aproximativ 19 milioane.
AEP a anunţat că, la data de 06 octombrie 2016, numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral este de 18.924.220, cu 11.637 mai puţini decât au fost anunţaţi în data de 17 septembrie 2016, când erau înregistraţi în Registrul electoral 18.935.857 de alegători. Valorile menţionate anterior includ şi persoanele ce vor împlini 18 ani până la data alegerilor, şi anume până la data de 11 decembrie.
Conform datelor prezentate de AEP, la data de 17 septembrie 2016, atunci când au fost trimise aceste date către Biroul Electoral Central, în Registrul electoral erau înscrişi 609.962 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt în Republica Moldova, şi anume 196.607 de persoane. În Italia sunt 48.197 de alegători înscrişi în Registrul electoral, dintre care 17.545 de bărbaţi şi 30.652 de femei.
În lista furnizată de AEP, pe lângă cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în Italia, se găsesc alegători din Spania, Austria, Belgia, Canada, Germania, Maria Britanie, Franţa, dar şi din Sri Lanka, Zimbabwe, Gambia, Jamaica sau Malaezia.
Înregistrarea în Registrul electoral cu una dintre cele două opţiuni de vot, şi anume vot prin corespondenţă sau vot la secţia de votare organizată în localitatea de domiciliu (cu condiţia să existe cel puţin 100 de votanţi în acea localitate), a fost posibilă din data de 1 aprilie şi până la expirarea a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale. Perioada electorală este intervalul de timp cuprins între ziua anunţării publice a datei la care vor avea loc alegerile şi data în care sunt publicate rezultatele finale ale alegerilor în Monitorul Oficial al României.
Hotărârea privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016 (Hotărârea Guvernului nr. 634/2016) a fost adoptată în data 31 august, dar a intrat în vigoare la data de 12 septembrie. Astfel, perioada electorală a început pe data de 12 septembrie şi cetăţenii români care au împlinit sau urmează să împlinească 18 ani până în ziua votului (11 dece-mebrie) s-au putut înscrie în Registrul electoral până în ziua de 14 septembrie.
Începând cu a doua jumătate a lunii octombrie 2016, Poşta Română a început expedierea buletinelor de vot către alegătorii români din străinătate ce au optat pentru votul prin corespondenţă. Aceste documente trebuie să ajungă la alegători până cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.
Alegătorii care s-au înscris în Registrul electoral cu opţiunea de vot prin corespondenţă vor primi un plic ce conţine următoarele: un plic exterior autoadresat, un plic interior securizat, un autocolant cu menţiunea „VOTAT”, certificatul de alegător, buletinul de vot şi instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică şi termenul în care alegătorul trebuie să depună documentele la serviciul poştal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...