Ce este iepuraşul de Paște şi de ce este atât de popular?

Date:

Iepuraşul de Paște este un personaj foarte îndrăgit şi reprezentativ pentru această sărbătoare, iubit atât de copii cât şi de adulţi. Chiar dacă nu face parte din tradiţiile locale şi pare a fi împrumutat de la străini, iepuraşul de Paște este recunoscut general în întreaga lume.

De aceea, într-un coș cadou de Paște, iepuraşul de ciocolată este prezent, de cele mai multe ori acoperit în hârtie lucioasă colorată sau în staniol, pentru a-i bucura pe cei mici, dar şi pe adulţii care iubesc dulciurile. Iată care este de fapt povestea acestui iepuraş.

Cum a apărut iepuraşul de Paște

Dacă vorbim despre semnificaţia iepuraşului de Paște, atunci trebuie să începem cu începutul. Acest iepuraş este o figură folclorica a unui iepure normal, îmbrăcat cu haine, care aduce ouăle de Paște. A apărut printre luteranii germani şi iniţial a fost un fel de judecător. Iepuraşul era cel care decidea dacă copiii sunt buni sau ai. Iepurele de Paște era la fel ca şi Moş Crăciun şi uneori nu lăsa nimic copiilor nascultatori. Ca parte a legendei, creatura purta ouă colorate în coşul sau, precum şi bomboane şi uneori jucării, în casele celor mici. Prin urmare, iepuraşul de Paște avea asemănări cu Moşul.

23h.ro

Iepurele ca simbol folosit de Biserică

Iepurele era un motiv foarte popular în artă medievală bisericească. În antichitate, se consideră că iepurele era asociat cu Sfânta Treime, tocmai pentru că era reprezentat în varianta cu 3 iepuri de fapt.

Ouăle au fost utilizate ca simboluri de fertilitate pentru foarte mult timp şi au fost peluare de creştinism, fiind asociate cu renaşterea. Ulterior, au fost asociate cu Paștele în Europa Medivala, atunci când era interzis că ouăle să fie mâncate în Postul Mare. O practică normală în Anglia medievală era ca cei mici să meargă din uşă în uşă şi să ceară ouă în sâmbăta dinainte că Postul Mare să înceapă. Oamenii împărţeau pe atunci ouă că delicii speciale pentru copii înainte de începerea postului.

Ouăle au început să fie decorate pentru sărbătorile de Paşte astfel încât să fie şi mai speciale. Ulterior, protestanţii germani au menţinut obiceiul ouălor colorate de Paşte, însă nu au mai continuat tradiţia postului. Ouăle fierte alături de flori îşi schimbau culoarea, aducând primăvara în locuinţe şi în timp s-a adăugat inclusiv obiceiul de a decora ouăle. Mulţi creştini răsăriteni vopseau ouăle în roşu pentru a crea legătură cu sângele vărsat pe cruce.

De asemenea sunt şi persoane care folosesc culoarea verde în cinsta frunzelor noi care apar după iarna. Arta ucraineană de a decora ouăle, datează din cele mai străvechi timpuri şi variante ale acestei arte sunt văzute în toată Europa de Est.

Ideea unui iepure care oferă aceste ouă a ajuns mai târziu în SUA cu ajutorul migranţilor germani protestanţi care au povestit copiilor despre această tradiţie. Prin urmare, iepurele de Paște nu vine din America ci a ajuns acolo din Europa, ceea ce înseamnă că a fost catalogat greşit drept influenta americană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Două persoane rănite într-un accident rutier produs pe DN 72, în Dărmănești

Un accident rutier s-a produs în localitatea Dărmănești, pe...

Peste 200 de intervenții ale pompierilor dâmbovițeni într-o singură săptămână

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” al Județului...