Acest inamic invizibil COVID-19 ne-a schimbat radical viaţa. Nu doar în România, ci în toată lumea se resimt presiune, teamă şi consecinţele răspândirii lui. Cu toţii ne întrebăm cât va dura şi când vom putea reveni la ceea ce am fost acum trei luni, ceea ce consideram atunci normalitate. Nimeni nu are încă răspunsul acestor întrebări, dar ceea ce vedem cu toţii este că doar împreună, solidari putem merge mai departe.
Mobilizarea personalului medical, în contextul epidemiei de coronavirus, este un moment dificil în care trebuie să-şi onoreze meseria pentru a salva vieţi. Este o luptă con-tracronometru cu inamicul invizibil COVID-19. Să ştii să lupţi cu nenorocirile oamenilor nu este deloc uşor. Trup şi suflet eşti prins ?n acest carusel al durerii semenilor tăi. Ai obligaţia morală să dai tot ce ai mai bun să ?i faci să trăiască din nou normal pe cei pe care-i numeşti pacienţii tăi.A alege să faci bine este mai mult decât o profesie. Nu oricine poate lucra cu suferinţa. Trebuie să fii făcut pentru asta.
Ei nu veni de bunăvoie; sunt aduşi de suferinţă, de dureri. Dar cadrele medicale au
grijă să plece de la ei cu recunoştinţă şi cu sentimentul norocului că i-au ?ntâlnit. Pun seara capul pe pernă cu inima uşoară că au făcut cum ştiau mai bine ca pacienţii lor să fie restabiliţi. Primarul oraşului Răcari, Marius Car-aveţeanu care s-a confruntat cu cel mai mare focar de COVID-19 din Dâmboviţa, nu a ezitat să spună că timpurile pe care le trăim reprezintă cea mai mare provocare pentru fiecare dintre noi şi că suntem „o generaţie mult încercată”. Edilul Marius Caraveţeanu a mai spus că cea mai dură luptă o duc cei care prin jurământul lui Hipocrate ştiu că viaţa şi sănătatea oamenilor sunt cele mai importante, adică cadrele medicale care sunt în prima linie cu inamicul invizibil COVID-19. Nu a ezitat să transmită mulţumiri personalului medical de la unităţile medicale Târgovişte şi Pucioasa, în care sunt sau au fost trataţi bolnavii din Răcari.
„O generaţie mult încercată
Se folosea des până acum sintagma „o generaţie de sacrificiu”. Timpurile pe care le trăim impun schimbarea acesteia în „o generaţie mult încercată”. Cu siguranţă ştiţi de ce! Vremurile actuale reprezintă cea mai mare provocare pentru fiecare dintre noi.
Nimeni din această generaţie nu a mai trăit astfel de vremuri şi fiecare dintre noi, de la cel mai bătrân om până la acel pui de om care vede acum prima dată lumina zilei, simte vitregia acestora.
Trăim cu frica de a nu ne îmbolnăvi, încercăm, fiecare în felul lui, să ne protejăm, încercăm să ne demonstrăm că viaţa trebuie să meargă mai departe. Unii reuşim, alţii, din păcate, pierd lupta cu acest duşman necunoscut, nevăzut şi extrem de periculos.
Trăim vremuri în care fiecare luptă în felul său. Dar cea mai dură lupta o duc cei care prin jurământul lui Hipocrate ştiu că viaţa şi sănătatea oamenilor sunt cele mai importante. Ei ştiu că, spre deosebire de alte domenii de activitate în care se poate repara ceva ce s-a greşit, aici nu există loc pentru „îmi pare rău, am greşit!”. Viaţa şi sănătatea unui om nu se tratează cu greşeli. Aceştia sunt medicii din vremea pandemiei! Ştiu, în vremuri normale ne-am îndoit, poate, uneori, de competenţele lor.
Dar acum au dovedit că sunt profesionişti, că sunt devotaţi, că simt empatie pentru cei suferinzi, că îşi respectă jurământul de a ne salva.
Pentru toţi medicii din ţară, civili sau militari, şi, în special, pentru cei de la spitalele din Târgovişte şi Pucioasa, în care sunt sau au fost trataţi bolnavii din Răcari, cele mai sincere mulţumiri! Profesionalismul, omenia, nobleţea sufletească de care au dat dovadă au fost un adevărat balsam vindecător pentru bătrânii noştri din CRPV, pentru personalul acestui centru şi pentru ceilalţi bolnavi din localitate.
Cuvintele pot fi puţine, dar vin din inimă, pentru inimă!
Cu multă preţuire,
Marius Florin Caraveţeanu, primarul oraşului Răcari”.
Acesta este mesajul primarului oraşului Răcari.
Doar împreună, uniţi şi responsabili putem să depăşim această criză.