Purtarea centurii de siguranţă salvează vieţi. Acesta este şi motivul pentru care Poliţia Română, prin structurile rutiere, a derulat, timp de o saptămână, la nivel naţional, acţiunea Seatbelt. Poliţiştii rutieri au aplicat aproape 45.000 de sancţiuni contravenţionale.
Săptămâna 11-17 martie a fost dedicată controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt. Poliţiştii din toată ţara au desfăşurat activităţi pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate, precum şi pentru combaterea nefolosirii căştilor de protecţie şi folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip „mâini libere”. Astfel, în cadrul acţiunii coordonate de Direcţia Rutieră, au acţionat peste 1.800 de poliţişti rutieri, fiind aplicate 44.897 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, aproape 20.600 de sancţiuni au fost pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către adulţi, 164 pentru nefolosirea centurii de siguranţă pentru copii (lipsa dispozitivelor de fixare în scaune) şi 41 pentru nefolosirea căştilor de protecţie.
De asemenea, poliţiştii au mai aplicat 2.835 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip „mâini libere”.
Pe parcursul activităţilor, au fost constatate 23 de infracţiuni la regimul rutier şi o infracţiune de fals în declaraţii.
Controalele s-au efectuat simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecţie împotriva vătămării în caz de accident. Aceasta are rolul de a proteja toţi ocupanţii autoturismului, sistemul centurii fiind construit să funcţioneze în concordanţă cu airbag-urile maşinii. O altă funcţie esenţială a centurii de siguranţă este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât la momentul impactului vă va ţine nemişcat, în scaunul maşinii, cu spatele drept.
E bine de ştiut că în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kg acţionează o forţă de cca. 2 tone. Un copil de 25 kg este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă.
Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.
Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.
Sancţiunea contravenţională prevăzută de lege pentru conducătorii auto surprinşi că nu poartă centura de siguranţă este amenda, cuprinsă între 145 şi 290 de lei şi două puncte de penalizare, iar în cazul pasagerilor se aplică amenda cuprinsă între 145 şi 290 de lei.
CENTURA DE SIGURANŢĂ, LA CONTROL
Date: