Ieri, la ora 10.42, pe site-ul „Realitatea.net” o fost postată știrea conform căreia fermierii români se plâng de concurența neloială a cerealelor din Ucraina, care nu respectă standardele de producție solicitate producătorilor din UE. Mai mult, au fost semnalate cazuri de refuz al mărfurilor autohtone pe motiv de contaminare cu organisme modificate genetic, dacă nu cumva cerealele din Ucraina au fost chiar amestecate cu cele din țara noastră.
Agricultorii români s-au trezit în fața unui val de produse agro-alimentare care, în loc să tranziteze România și să ajungă în tările din Africa, s-au oprit în UE și chiar au rămas spre procesare și consum în România, în detrimentul fermierilor noștri.
Astfel, de la izbucnirea războiului în Ucraina, România a importat din țara vecină peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 tone făină de grâu, 1 milion de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiță, 400.000 de tone semințe de floarea soarelui și peste 50.000 de tone de ulei de floarea soarelui. Între timp, stocurile autohtone au tot crescut, numai la grâu fiind peste 2 milioane tone în depozite, la acest moment.
Acum, după atâtea luni în care materiile prime din Ucraina au tranzitat țara noastră fără să fie supuse unor controale sanitare veterinare în vamă, tot mai multe voci cer cu insistență introducerea acestora. Nu de alta, dar consecințele au început să se facă simțite în piață.
„Prin eforturi susținute, producătorii români de produse agro-alimentare și-au construit canale de distribuție și au câștigat încrederea consumatorilor din România și Vestul Europei. Azi, ne vedem în situația în care produsele cerealiere din România sunt declasificate și refuzate la export, pentru că fie au fost contaminate cu organisme modificate genetic – GMO, fie profitând de beneficiile acestui culoar de tranzit, cereale din Ucraina au fost achiziționate și amestecate cu cele produse în România”, arată Alianța pentru Agricultură și Cooperare, într-o scrisoare adresată autorităților.