In ceea ce-i priveşte pe brazilieni, aceştia au avut o atitudine ca de sfârşit de lume. Presa sportivă braziliană s-a grăbit să anunţe concedierea lui Şcolari. Federaţia braziliană de fotbal nu s-a grăbit să confirme alungarea lui Şcolari din postul de antrenor al naţionalei. Aceste mici evenimente s-au petrecut chiar în seara când Brazilia pierduse şi şansa de a se clasa pe locul 3. In urma presiunilor exercitate de mass-media, a doua zi dimineaţa şi federaţia a anunţat concedierea lui Şcolari. Oricum lucrurile nu sunt încă limpezi în ceea ce priveşte soarta brazilianului, lumea forbalului sud-ameri-can este foarte agitată şi foarte imprevizibilă orcând se poate întâmpla orice. Deocamdată, pentru următorii patru ani, ceea ce se petrece în interiorul fotbalului brazilian nu va mai prezenta prea mult interes. Pentru toată lumea, după eşecul de anul acesta, brazilienii, în marea lor majoritatea, au devenit brusc fotbalişti de mâna a doua.
Germania a ajuns să fie considerată cea mai frumoasă echipă de fotbal a lumii, mai ales după scorul de 7-1 cu Brazilia. Nu atât meciul din finală, cât cel din semifinală a contat foarte mult pentru a ridica cota fotbaliştilor germani care, la ora actuală au toate şansele să devină cei mai scumpi jucători de fotbal, mai scumpi decât italienii, egnglezii şi sud-americanii.
Această ultimă ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal va rămâne în memoria istoriei ca fiind un campionat al portarilor şi al arbitrilor ce au comis intenţionat sau nu gafe monumentale care au iritat lumea pestriţă a suporterilor. O altă mare, să zicem nedreptate, nu gafă, a fost acordarea „Balonului de aur”, recompensă ce a revenii argentinianului Lionel Messi, un fotbalist care la această ediţie mai mult a făcut figuraţie, în teren.
„Adevărul este că acest premiu nici nu mă interesează deoarece n-am reuşit să câştigăm Cupa. Am încercat totul dar nu am avut aceeaşi şansă pe care am avut-o în meciurile de până la finală”, a declarat Messi. Totuşi, Messi nu a fost singurul nominalizat pentru a primi „Balonul de aur”. Alături de el au mai figurat pe listă Angel Di Maria (Argentina), Javier Mascherano (Argentina), Mats Hummels (Germania), Tony Kroos (Germania), Philipp Lahm (Germania), Thomas Muller (Germania), Neymar (Brazilia), Arjen Robben (Olanda) şi James Rodriguez (Columbia).
La ceremonia de închidere, FIFA a mai acordat următoarele recompense: „Mănuşa de aur”, „Gheata de aur” şi „Cupa pentru cel mai bun tânăr fotbalist participant la Mondialul brazilian”.
Astfel, „Mănuşa de aur” prin care este recompensat cel mai bun portar al Mondialului, a fost acordată lui Manuel Neuer (Germania). Alături de el, pe listă au mai figurat Sergiu Romero (Argentina) şi Keylor Navas (Costa Rica). Germanul succede la primirea acestei recompense spaniolului Iker Casillas, care a fost recompensat la ediţia din 2010, Africa de Sud. Dacă Brazilia reuşea să se califice în finală „Mănuşa de aur” i-ar fi revenit portarului naţionalei ţării gazdă.
„Gheata de aur” a fost acordată columbianului James Rodriguez pentru faptul că a înscris şase goluri, în felul acesta devenind cel mai bun marcator, devansându-l pe germanul Thomas Muller, cu cinci goluri şi pe Lionel Messi, Neymar şi Robbin van Persie, fiecare cu câte patru goluri. Cupa pentru cel mai bun tânăr jucător participant la această ediţie a Mondialului a fost acordată fotbalistului francez Paul Pogba, 21 de ani. Alături de el au mai fost nominalizaţi un alt fotbalist francez, Raphael Varane şi olandezul Memphis Depay. Pogba este practic al treilea tânăr fotbalist care primeşte această recompensă, înaintea lui premiul fiind acordat germanilor Muller, în 2010 şi Podolski, în 2006. Acordarea „Ghetei de aur” fotbalistului columbian James Rodriguez este un fel de echilibrare a realităţii din teren, deoarece Rodriguez s-a dovedit totuşi un mai bun jucător decât Messi, dar argentinianul a beneficiat de favorurile FIFA, ceea ce pe nedrept l-a plasat cu mult deasupra atacantului columbina. De remarcat faptul că anul acesta premiul pentru fair-play a fost acordat suporterilor columbieni.
Compionatul Mondial de Fotbal – Brazilia 2014 Sfârşit de capitol: lacrimi şi furie, pentru unii, bucurie, pentru alţii
Date: