Octavian Tileagă este un antrenor legendar de înot, maestru emerit al sportului, prin mâna căruia au trecut numeroși campioni și recordmeni naționali. Printre ei și Răzvan Florea, singurul înotător care a obținut o medalie olimpică pentru România la masculin. S-a întâmplat la Atena, în 2004, în proba de 200 m spate. De când a descoperit Complexul Turistic de Natație, profesorul Tileagă nu lipsește în niciun an de la Târgoviște, unde vine împreună cu sportivii pe care îi pregătește în cadrul Palatului Copiilor Constanța. Am descoperit o persoană fascinantă, plină de viață și de energie, un antrenor modern, care nu-și arată niciun moment anii pe care îi poartă cu zâmbetul pe buze.
„Înotul pentru mine este viața însăși”
-Maestre, cum v-ați simțit la Târgoviște?
- Formidabil. Aș veni la Târgoviște de 1.000 de ori pe an. Și nu e doar punctul meu de vedere, e și al copiilor, și al părinților. Părinții mă Întreabă în fiecare an, dacă rămâne valabil cantonamentul la Târgoviște. De câțiva ani venim mereu, și vom veni În continuare.
- Ce vă atrage la Complexul Turistic de Natație?
- Baza este excepțională, absolut deosebită. Condițiile sunt echivalente cu cele care beneficiază lotul olimpic de la Izvorani. Apoi mai este și personalul, simpatic, foarte constructiv, atașat de mișcarea sportivă. Îți lasă impresia că
face parte din echipa clientului, lucru rar Întâlnit În zilele noastre.
- Înotul rămâne pentru Tavi Tileagă un stil de viață, o activitate care vă însoțește pretutindeni.
- înotul pentru mine este viața însăși. Sportul, în general, este viața, dar înotul reprezintă ceva special, de vreme ce îl practic de aproape 70 de ani. Când aveam 6-7 ani, am fost cu părinții pe litoral, la Eforie Sud, și stăteam numai în apă. Practic, am învățat singur să înot.
- Aveți o poveste interesantă de viață, sunteți un ardelean stabilit în Dobrogea.
- A fost un caz special. Când am terminat facultatea, se făceau repartiții guvernamentale de la institut. în mod normal, ar fi trebuit să merg ca asistent acasă, la Universitatea din Oradea. Ghinionul meu a fost că în acel moment au fost posturile blocate pe 11 județe, printre care și Bihor. Cum cei care venim din țară suntem morți după mare, așa am ajuns la Constanța. După doi ani, am avut șansa, norocul, să dau peste niște copii talentați, care au ieșit campioni naționali la înot, cu recorduri naționale. Primul secretar de la județ m-a chemat în audiență și mi-a oferit un apartament, numai să rămân în Constanța. La așa ofertă, sigur că am acceptat, iar din 1973 până acum sunt constănțean adoptat.
Îi prevede un viitor mare lui Răzvan Florea, ca antrenor - Inevitabil, subiectul ajunge și la fostul dumneavoastră sportiv, Răzvan Florea, medaliat la Jocurile Olimpice de la Atena. Ce performanță!
- Răzvănel a fost un super talent ca sportiv, iar acum este și ca antrenor. Ne consultăm periodic în probleme de metodică și văd logica lui, una foarte sănătoasă și practică. Nu este genul de mare sportiv, care încearcă să-și adapteze propriile antrenamente la copii. Este o eroare pentru care mulți mari sportivi ai lumii nu ajung și antrenori buni. El judecă antrenamentele, studiază, este pasionat. îi prevăd un viitor foarte mare ca antrenor. Sunt foarte încântat!
- Prin înot ați cunoscut multe locuri interesante, ați trăit emoții speciale, ați fost la marile competiții.
- Dacă reușești să ajungi la un anumit nivel, sportul îți aduce satisfacții extraod-inare. Eu sunt și un pasionat al călătoriilor, iar sportul m-a plimbat pe tot globul, din nord, în sud, din est, în vest. Treaba asta mi-a lăsat foarte multe amintiri.
-Ați contabilizat prin câte țări ați fost? - Eu zic că sunt peste 100, iar în Europa cred că le-am văzut pe toate. Am rămas în suflet cu două orașe, Paris și Sinaia, în care de câte ori ajung, parcă le văd pentru prima dată.
-Târgoviște cum vi se pare? - E un oraș frumos. Cu ani în urmă, știam foarte puține despre el. De când am tot venit la Târgoviște, am observat că este un oraș foarte îngrijit și are multe dovezi istorice, care pot să pasioneze pe oricine. E un oraș foarte plăcut, recomand vizitarea lui.