Consiliul Judeţean Dâmboviţa a marcat cei 200 de ani care s-au scurs de la Revoluţia din 1821

Date:

Cei 200 de ani care s-au scurs de la Revoluţia din 1821 au fost marcaţi la Târgovişte, printr-o serie de manifestări care au urmărit evocarea evenimentelor ce au schimbat cursul istoriei neamului, în anul 1821, şi a personalităţii celui care a făcut posibilă această revoluţie, Tudor Vladimirescu, al cărui patriotism şi curaj lau călăuzit pe drumul înfăptuirii unuia dintre visurile vechi, ce au sălăşluit veacuri de-a rândul în inimile românilor, separaţi de împrejurări care le-au fost potrivnice când a fost vorba de a trăi laolaltă, între hotarele puse de strămoşii noştri.
Evenimentelor festive organizate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, instituţii cărora li s-au alăturat Primăria Municipiului Târgovişte şi Arhiepiscopia Târgoviştei, au reunit: un simpozion, desfăşurat la Muzeul de Istorie din Târgovişte, ce a cuprins alocuţiunile mai multor istorici şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale; vernisajul „Tudor Vladimirescu, 200 de ani de la Revoluţia din 1821”, deschis la Muzeul de Istorie, ce reuneşte atât lucrări de artă, cât şi obiecte din perioada respectivă – documente, litografii, albumul Smarandei Gheorghiu (iniţiatoarea primului monument dedicat lui Tudor Vladimirescu, înălţat în anul 1911, în preajma Mitropoliei Târgoviştei), arme de foc (pistoale cu cremene şi cu percuţie, puşcă scurtă, corn pentru păstrarea prafului de puşcă), vestimentaţie bărbătească (fermenea cu cepchen şi carâmbi de arnăut, ipingea, costume de surugiu), monede din secolele XVIII-XIX, bancnote cu chipul lui Tudor (1948, 1966), un moment artistic susţinut de elevi ai Şcolii de Artă din Târgovişte; un parastas în memoria lui Tudor Vladimirescu, organizat de Arhiepiscopia Târgoviştei la Biserica Sfântul Nicolae Geartoglu din Târgovişte.
La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, mai mulţi membri ai Asociaţiei Culturale Tomis şi Asociaţiei Frontiera Gălăţeană au fost prezenţi pe durata întregii zile. Ei au purtat costume şi arme specifice epocii, pentru a reconstitui atmosfera începutului de secol XIX, în care s-au petrecut faptele eroice aniversate.
Prezent la întreaga suită de acţiuni, preşedintele Corneliu Ştefan a spus:
„Dacă ar fi să facem o întoarcere în timp acum două secole, anul 1821 a lăsat urme adânci în conştiinţa locuitorilor şi în înfăţişarea oraşului Târgovişte şi a judeţului Dâmboviţa – jafurile şi abuzurile comise de arnăuţii lui Alexandru Ipsilanti la tot pasul înfiorându-i pe orăşeni, iar dezvelirea Mitropoliei pentru a-i fura plumbul, necesar eteriştilor pentru confecţionarea muniţiei, a fost un sacrilegiu fără seamăn. Arestarea mişelească a lui Tudor Vladimirescu la Goleşti şi aducerea lui la Târgovişte, pe ascuns, prin Piteşti şi Câmpulung, legat în fiare, nu lasă loc de ambiguităţi în privinţa sentinţei ce îi era pusă dinainte. Ca unul ce îmbrăcase de tânăr cămaşa morţii şi participase la războiul ruso-turc din 1806-1812, unde se distinsese în lupte primind Ordinul Sfântul Vladimir, Tudor şi-a înfruntat cu demnitate inchizitorii.
La adăpostul nopţii, trupul cel tânăr, de numai 41 de ani, a rămas fără viaţă. Crima comisă la Mitropolie ori în alt loc din oraş, ascunderea trupului şi toate ipotezele legate de derularea, pas cu pas, a evenimentelor, devin secundare. Tudor Vladimirescu a fost ucis la Târgovişte, iar oraşul îi poartă memoria la crucea de piatră ridicată în 1911 în curtea Mitropoliei, la comemorarea din 1921, apoi prin operele marelui sculptor Vasile Blendea, şi el gorjean, prin monumentele de for public ridicate ulterior în oraş, dar şi prin bulevardul şi şcoala care îi poartă, cu mândrie, numele.”
Cu acest prilej, Asociaţia Frontiera Gălăţeană a donat Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Primăriei Municipiului Târgovişte şi Şcolii Gimnaziale Tudor Vladimirescu Târgovişte trei efigii reprezentându-l pe Tudor Vladimirescu, şi anume basoreliefuri concepute după opera artistului plastic prof. Mugur Vrînceanu, şeful catedrei de arte a Liceului „Dimitrie Cuclin” din Galaţi.
La manifestări, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, au mai fost prezenţi: vicepreşedinţii Luciana Cristea şi Antonel Jîjîie, secretarul judeţului Dănuţ Nicolae Popa Stănescu, parlamentarul Carmen Holban, reprezentanţi ai Prefecturii Dâmboviţa, Primăriei Târgovişte, Arhiepiscopiei Târgoviştei, Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, reprezentanţi ai Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, profesori, elevi ai Şcolii de Artă şi ai Şcolii Gimnaziale Tudor Vladimirescu Târgovişte, numeroşi cetăţeni.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa invită publicul iubitor de istorie şi artă la expoziţia „Tudor Vladimirescu, 200 de ani de la Revoluţia din 1821”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgovişte până pe data de 26 iunie 2021, de marţi până duminică, între orele 9:00 – 17:00, accesul fiind liber.
Vizitatorii vor putea admira o replică a drapelului Revoluţiei de la 1821, care reflectă valorile creştine ale acestei mişcări şi ale liderului ei, dar şi operele marelui sculptor gorjean Vasile Blendea (1895 – 1988), care îl înfăţişează pe Tudor Vladimirescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident rutier în zona  Moara Nouă, o victimă transportată la spital

Echipajele de urgență din cadrul Detașamentului de Pompieri Titu...

Mai mulți șoferi surprinși la volan fără permis sau cu permisul suspendat în Dâmbovița

Polițiștii din Dâmbovița au depistat trei persoane care conduceau...