Conform unei propuneri înaintate recent de Comisia Europeană, EURES, reţeaua paneuropeană de căutare de locuri de muncă, ar urma să fie consolidată, cu scopul de a pune la dispoziţie mai multe oferte de locuri de muncă, de a creşte probabilitatea găsirii unor locuri de muncă potrivite calificării profesionale şi de a-i ajuta pe angajatori, în special întreprinderile mici şi mijlocii, să îşi ocupe posturile vacante mai rapid şi mai eficient. Odată adoptată de Consiliul de Miniştri al UE şi de Parlamentul European, propunerea i-ar ajuta pe cetăţeni să facă o alegere cât mai în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte deplasarea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă. Noile norme propuse ar eficientiza EURES, ar duce la recrutări mai transparente şi la o mai strânsă colaborare între statele membre, în special permiţând EURES:
– să ofere mai multe anunţuri referitoare la posturi disponibile în UE pe portalul de internet EURES, inclusiv anunţuri provenind de la serviciile private de ocupare a forţei de muncă. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din întreaga Europă ar avea acces imediat la aceleaşi anunţuri de posturi vacante, iar angajatorii înregistraţi ar avea posibilitatea de a alege dintr-o amplă bază de date conţinând CV-uri.
– să efectueze verificarea automată a congruenţei dintre locurile de muncă disponibile şi CV-uri
– să ofere informaţii de bază privind piaţa muncii din UE şi EURES oricărei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau oricărui angajator din întreaga Uniune
– să le ofere candidaţilor şi angajatorilor servicii de sprijin în materie de mobilitate, pentru a facilita recrutarea şi integrarea lucrătorilor în cadrul noului post din străinătate
– să îmbunătăţească procesul de coordonare şi de schimb de informaţii între statele membre cu privire la deficitele şi surplusurile forţei de muncă de la nivel naţional, astfel încât mobilitatea să devină parte integrantă din politicile lor de ocupare a forţei de muncă.
Aceste îmbunătăţiri ar fi în interesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi în cel al întreprinderilor de toate mărimile, dar în special al întreprinderilor mici şi mijlocii, deoarece este posibil ca ele să nu îşi poată permite în prezent să recruteze forţă de muncă din străinătate fără serviciile pe care EURES le oferă gratuit.
Aceste îmbunătăţiri ar fi în interesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi în cel al întreprinderilor de toate mărimile, dar în special al întreprinderilor mici şi mijlocii, deoarece este posibil ca ele să nu îşi poată permite în prezent să recruteze forţă de muncă din străinătate fără serviciile pe care EURES le oferă gratuit.
Regulamentul propus referitor la EURES constituie una dintr-o serie de măsuri menite a facilita libera circulaţie a lucrătorilor, împreună cu propunerea Comisiei din aprilie 2013 de a îmbunătăţi punerea în aplicare a dreptului lucrătorilor la libera circulaţie, care urmează să fie adoptată cât mai curând posibil de către Consiliul de Miniştri al UE şi de Parlamentul European, precum şi comunicarea din noiembrie cu privire la libera circulaţie a cetăţenilor.
În prezent, aproximativ 7,5 milioane de europeni lucrează în alt stat membru, ceea ce reprezintă doar 3,1% din totalul forţei de muncă. Aproximativ 700.000 de persoane se deplasează, în medie, anual, pentru a lucra într-un alt stat UE, ceea ce reprezintă un procent (0,29%) mult mai scăzut decât cele din Australia (1,5% între 8 state) sau SUA (2,4% între 50 de state).
Observatorul European al locurilor de muncă vacante arată că, în ciuda nivelului record al şomajului în Europa, în primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de muncă neocupate. Deşi existenţa posturilor vacante reprezintă o caracteristică a dinamicii pieţei muncii, o parte semnificativă din aceste locuri de muncă disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forţă de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local.
Cu toate acestea, mobilitatea a crescut semnificativ în ultimii ani. Începând cu 2005, numărul lucrătorilor din UE activi în alt stat membru a crescut până la 4,7 milioane. Mai mult, intenţiile de a migra au crescut de asemenea: numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă înregistraţi pe portalul EURES a crescut brusc de la 175.000 în 2007 la 1.100.000 în 2013.
Creată în 1993, EURES este o reţea de cooperare între Comisia Europeană şi serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, precumşi alte organizaţii partenere. Reţeaua dispune de peste 850 de consilieri EURES care intră zilnic în contact cu persoane în căutarea unui loc de muncă şi cu angajatori din întreaga Europă.
De asemenea, reţeaua funcţionează prin portalul EURES. Portalul este unic în UE, fiind gratuit şi oferind informaţii în 25 de limbi privind condiţiile de viaţă şi de muncă în toate ţările participante. Portalul permite accesul la peste 1,4 milioane de locuri de muncă disponibile şi la 1,1 milioane de CV-uri în orice moment în cursul unei luni.
Reţeaua EURES facilitează aproximativ 150.000 de plasamente anual (50.000 prin intermediul consilierilor săi şi 100.000 prin intermediul portalului său).
Consolidarea forţei de muncă în viziunea Comisiei Europene
Date: