Prin Decizia „SANTE/EM/AH/2018/ASF/RO”, Comisia Europeană, prin DG – SANTE, acordă României un grant în valoare de 34.278.750 de euro. Această sumă reprezintă rambursarea a 75% – cel mai mare procent din costurile eligibile, acordat unui stat membru – pentru acţiunile întreprinse în combaterea pestei porcine africane, din totalul aprobat de Comisia Europeană, în valoare de 45.705.000 de euro. Dintre costurile eligibile care vor fi cofinanţate, le menţionăm pe cele care vizează: despăgubirea animalelor afectate, a celor ucise preventiv, costurile generate de uciderea lor şi transportul acestora, substanţele utilizate pentru curăţarea, dezinfecţia şi dezinsecţia exploataţiilor afectate, manopera şi echipamentele de protecţie aferente, produse de origine animală, teste de laborator, costul recoltării probelor şi al efectuării testelor de laborator, costurile generate de organizarea filtrelor. Acordarea acestei Decizii Grant este o recunoaştere a corectitudinii şi promptitudinii cu care au acţionat serviciile veterinare din ţara noastră, care, împreună cu celelelalte instituţii ale statului, au acţionat şi acţionează pentru gestionarea focarelor de PPA.
Pentru acordarea acestei cofi-naţări, la nivelul DG – SANTE au fost analizate informaţiile transmise de ANSVSA în datele de 07.08.2018 şi 09.10.2018, în conformitate cu procedurile de solicitare, aşa cum este prevăzut de legislaţia europeană aplicabilă.
Aceste date au fost coroborate cu rezultatele misiunilor desfăşurate de echipe de specialişti ai Comisiei Europene (trei dintre acestea au avut loc în ultimele două luni), care au vizat modul de implementare şi control al pestei porcine africane. În cadrul acestor evaluări s-a verificat modul în care autorităţile au aplicat prevederile legale pentru detectarea rapidă a focarelor de PPA prin supraveghere activă şi pasivă, intervenţia rapidă în focarele de boală, precum şi prevenirea răspândirii virusului PPA şi eficacitatea controalelor oficiale privind mişcarea şi trasabilitatea animalelor.
Experţii europeni s-au deplasat în judeţe afectate de PPA, unde au auditat activitatea DSVSA-urilor şi a laboratoarelor din cadrul acestora, au vizitat ferme comerciale, gospodării ale populaţie, fonduri de vânătoare, abatoare, unităţi de procesare a cărnii de porc. De asemenea, a fost vizitat Institutul pentru Diagnostic şi Sanătate Animală, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru PPA, pentru a evalua capacitatea analitică şi modul de implementare al metodelor de diagnostic pentru PPA.
Reamintim că, preşedintele ANS-VSA, dr. Geronimo Brănescu, cu prilejul deplasării la Bruxelles din perioada 10 -11 iulie (întâlnirea cu şefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeană), s-a întâlnit şi cu oficiali ai Comisiei Europene, unde a prezentat şi susţinut solicitarea ţării noastre de a primi fonduri pentru plata despăgubirilor care se cuvin proprietarilor de animale, afectaţi de PPA.
Aceste discuţii vor continua şi în perioada 11-12 decembrie a acestui an, când preşedintele Autorităţii, prezent la întâlnirea şefilor serviciilor veterinare din Uniunea Europeană de la Bruxelles, va reitera solicitarea pentru suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere şi eradicare a
PPA.
Contribuţie financiară de 34.278.750 de euro din partea Comisiei Europene – pentru măsurile de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane în România
Date: