Creşte semnificativ rolul autorităţilor locale şi judeţene în atragerea fondurilor europene

Date:

Preşedinţii de consilii judeţene şi primarii vor avea puteri sporite în ce priveşte absorbţia fondurilor europene de miliarde de euro care vor fi alocate României în perioada de programare

2021-2027 pentru investiţii regionale, destinate inclusiv firmelor mici şi mijlocii. Asta rezultă din strategia şi viitoarea construcţie instituţională propusă de Ministerul Fondurilor Europene.
În actuala perioadă de progra

mare 2014-2020, România are alocate fonduri europene de 6,8 miliarde de euro prin Programul Operaţional Regional, bani se finanţează inclusiv liniile de finanţare POR 2.2-IMM şi POR 2.1 A-microîntre-prinderi, prin care micile afaceri din România primesc fonduri nerambursabile de maximum 1 milion de euro fiecare, rep-sectiv 200.000 fiecare.
Tot aici intră şi investiţiile judeţene în drumuri, utilităţi, şcoli, spitale, bani absorbiţi de administraţia locală, ca beneficiari publici.
Aceste fonduri, aşa cum prevede acum arhitectura instituţională din perioada de programare 2014-2020, sunt controlate în mare măsură la nivel central, prin Autoritatea de Management a POR 2014-2020, de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA).
Pentru viitoarele fonduri europene, din perioada de programare 2021-2027, Programul Operaţional

Regional va fi defalcat în opt programe regionale mai mici, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a ţării, conform propunerii Ministerului Fondurilor Europene.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei nu va mai avea autoritatea de management pentru POR, din anul 2021. În schimb, ar urma să fie opt autorităţi de management la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare. Practic, actualele Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR), care în prezent au doar rol de organism intermediar, cu numai câteva atribuţii delegate de Ministerul Lucrărilor Publice, ar urma să devină autorităţi de management ele însele.
Aceste opt noi autorităţi de management ale viitoarelor Programe Operaţionale Regionale mai mici vor întocmi ghidurile solicitantului pentru diversele linii de finanţare pe care le vor deschide şi vor decide priorităţile de investiţii care vor fi bugetate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ce servicii oferă un detectiv particular și cum te pot ajuta?

Când vine vorba de situații delicate care necesitată discreție...

Servicii SEO: Ghid Complet pentru Creșterea Vizibilității Online

Într-o lume digitalizată, vizibilitatea pe internet este esențială pentru...

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...