Dacă vă mai amintiţi declaraţia lui Gigi Becali de la sfârşitul anului trecut, conform căreia nu i-ar fi displăcut să fie preşedintele PNL-ului, puteţi înţelege că şi în interiorul acestei grupări politici există ceva frecuşuri care sunt destul de repede anihilate pentru simplul motiv că este deja, de mult timp, stabilit ca Antonescu să fie preşedintele României. Cu toate acestea, jocurile de culise nu au încetat, făcându-se în continuare tot felul de speculaţii ce scot în evidenţă că totuşi nu există unitate de opinii în rândurile liberalilor. Acesta este şi motivul pentru care unele personalităţi din interiorul partidului vin cu declaraţii publice pentru a linişti apele. Acum a fost rândul fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, de a ieşi la rampă, declarând că nu doreşte să candideze la şefia PNL-ului. De asemenea, Tăriceanu, în calitatea sa de fost preşedinte al PNL, a menţionat că, sub conducerea actualului preşedinte, Crin Antonescu, formaţiunea a obţinut o victorie electorală importantă, adăugând că ceea ce este important, în actualul context, este menţinerea unei stabilităţi politice în cadrul PNL. Totuşi, senatorul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri că PNL are datoria de a desemna candidatul la prezidenţiale cu cele mai mari şanse de câştig şi cel mai capabil să ocupe această funcţie, propunând organizarea de alegeri interne în partid, în care să se confrunte mai mulţi candidaţi. în consecinţă, PNL a decis să convoce un congres extraordinar care se va desfăşura pe 22-23 februarie, anul acesta.
Dar mai există o realitate politică ce nu poate fi ignorată: Crin Antonescu este la mâna lui Traian Băsescu, doar acesta din urmă putând să-i scurteze drumul către prima funcţie în stat. Pentru ca alegerile prezidenţiale din 2014 să aibă loc mai devreme cu nouă luni, aşa cum doresc liderii USL, poate fi urmată o singură cale legală: demisia lui Traian Băsescu. Experţii în drept constituţional sunt de părere că nici actuala lege şi nicio revizuire a Constituţiei nu ar putea determina devansarea datei alegerilor prezidenţiale. Nici parlamentarii Puterii nu ştiu cum s-ar putea realiza dezideratul lor.
în urmă cu aproape un an, în data de 6 aprilie 2012, preşedintele Traian Băsescu trimitea o scrisoare copreşedinţilor USL, în care le propunea, în schimbul demisiei sale, revizuirea Constituţiei cu includerea rezultatelor referendumului naţional din 2009. Acum, în noua conjuctură politică, Curtea Constituţională a respins comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Curtea Constituţională a decis ca alegerile să aibă loc periodic, comasarea alegerilor, pe actuala Constituţie, încălcând dreptul de a fi ales al cetăţenilor. Singura care nu a fost de acord cu opinia majoritară a judecătorilor a fost Iulia Motoc, spunând că, în multe state democratice, există mai multe cazuri de comasare a diferitelor tipuri de alegeri.
Crin Antonescu, şicanat de Traian Băsescu
Date: