Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, în cadrul unei conferinţe de presă, şi-a prezentat bilanţul pe anul 2012. În perioada supusă analizei s-a constatat un trend ascendent al infracţiunilor contra patrimoniului, şi, în special, al infracţiunilor de furt, acest lucru datorându-se în principal factorilor socio-economici (creşterea şomajului, lipsa locurilor de muncă, lipsa de educaţie etc.), unor factori imputabili părţilor vătămate prin lipsa luării celor mai elementare măsuri de asigurare a bunurilor şi valorilor, precum şi efectivelor de poliţie care nu au reuşit prin programele de prevenire şi mijloacele specifice muncii să menţină indicatorii acestui segment la un nivel corespunzător. Astfel, au fost sesizate 8.928 infracţiuni contra patrimoniului, cu 115 mai mult faţă de anul 2011, din care numai furturi 5.970, cu 124 mai mult.
Criminalitatea economico-financiară
În anul 2012 au fost organizate şi executate 271 de acţiuni, din care 101 împreună cu Garda Financiară, 15 cu Autoritatea Naţională a Vămilor, 43 cu Inspectoratul Teritorial de Muncă şi 112 cu alte instituţii. În total, au fost aplicate 469 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 498.100 lei. Cu ocazia activităţilor desfăşurate au fost indisponibilizate un număr de 165.556 ţigarete în valoare de 92.090 lei, 2.579 litri alcool în valoare de 36.070 lei, alte bunuri în valoare de 240.007 lei, precum şi 2 mijloace de transport. Totodată, pe această linie, au fost constatate 335 de infracţiuni, din care 319 prevăzute de Legea nr. 241/2005 şi 16 prevăzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, fiind cercetate 230 persoane.
Criminalitatea stradală
Criminalitatea stradală este rezultanta unor factori ca: nivelul ridicat al şomajului, consumul frecvent de alcool, numărul de minori lăsaţi fără supraveghere care se asociază unor grupări stradale, lipsa unor soluţii sociale viabile post-delictum pentru infractori, dar şi atitudinea neglijentă a victimelor, nerespectarea de către unii patroni a recomandărilor poliţiştilor de a se conforma măsurilor de protecţie şi lipsa reacţiei publice în cazul comiterii unor astfel de fapte pe stradă. Din totalul de 11.659 de fapte judiciare sesizate, 482 au fost stradale (-9,4%), din acestea 455 fiind în mediul urban şi 27 în mediul rural. După timpul comiterii, 341 au fost săvârşite noaptea, iar 141, ziua. Ponderea infracţiunilor stradale este reprezentată de furturi, care reprezintă 87,1% din total, fiind înregistrate 420 astfel de fapte, cu 30 mai puţine faţă de anul 2011 (-6,7%). Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, 38 au fost descoperite în flagrant (faţă de 59 în anul 2011), iar tâlhăriile cunosc o creştere cu 2 fapte (înregistrân-du-se 35 faţă de 33 în anul 2011).
Criminalitatea în mediul rural
În anul 2012, în mediul rural au fost sesizate 9.908 infracţiuni, din care 760 de natură economică, 7.176 de natură judiciară şi 1.972 infracţiuni de altă natură. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, situaţia infracţiunilor sesizate este în creştere cu 362 fapte (de la 9.546 la 9.908; +3,8%). În ceea ce priveşte criminalitatea sesizată din mediul rural, se poate concluziona că aceasta reprezintă aproximativ 53,4% din totalul fenomenului infracţional sesizat în judeţul Dâmboviţa. Având în vedere prevederile Strategiei Naţionale de Ordine Publică 2010-2013, precum şi priorităţile stabilite la nivel naţional de Poliţia Română în anul 2013, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa pentru anul 2013 au fost stabilite o serie de priorităţi: „Creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transportatorilor reprezintă o prioritate zero. Vom pune accentul şi pe prevenirea şi combaterea infracţio-nalităţii organizate şi transfronta-liere, destructurarea grupărilor infracţionale. O altă prioritate este asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum ş prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene. În urma concluziilor rezultate din analiza situaţiei operative şi având în vedere riscurile identificate şi priorităţile stabilite la nivelul judeţului, ne propunem ca activitatea din anul 2013 să fie orientată pe următoarele obiective sectoriale: creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului; consolidarea sistemului integrat de ordine publică bazat pe atragerea de parteneri ş apropierea de comunitate; profesionalizarea cadrelor potrivit competenţelor, în scopul creşteri gradului de siguranţă a cetăţenilor şi reducerii micii criminalităţii, creşterea calităţii managementulu activităţilor de ordine publică; creşterea nivelului de siguranţă în mediul rural; dezvoltarea capacităţi de intervenţie a poliţiei rutiere pentru atingerea standardelor europene; reducerea victimizări populaţiei prin accidente de circulaţie produse în mediul rural; combaterea eficientă a infracţionalităţi în zona drumurilor publice; diminuarea victimizării participanţilor la trafic. Reducerea numărului victimelor accidentelor grave; combaterea criminalităţii economice-finan-ciare, îndeosebi a infracţiunilor ce aduc atingere bugetului de stat: evaziune fiscală, contrabandă, achiziţii public, creşterea calităţi cercetării la faţa locului şi obţinerea autorizării RENAR şi stimularea unei atitudini civice anticorupţie ş promovarea integrităţii, legalităţii ş a profesionalismului în rândul personalului I.P.J. Dâmboviţa, în scopul dezvoltării unei culturi organi-zaţionale adecvate”, a declarat cms. şef GĂLBENUŞ MARIN, împuternicit Şeful Inspectoratulu de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa.
CU BUNE, CU RELE, IPJ DÂMBOVIŢA Şl-A ATINS OBIECTIVELE ÎN ANUL 2012
Date: