Cum să obții divorțul în România când te afli în străinătate – Ghid de la un avocat specializat în divorțuri

Date:

Acest articol este conceput ca un ghid util pentru românii care trăiesc în străinătate și doresc să obțină un divorț în România. Cu toate că legislația din România s-a simplificat în ultimii ani în ceea ce privește divorțul, procedura rămâne complicată atunci când te afli în afara țării. În timp ce, atunci când te afli în țară, procedurile sunt clare și ai opțiunea de a divorța prin acordul părților, inclusiv la notar sau la ofițerul de stare civilă, atunci când ești în străinătate și nu dorești să vii în țară pentru a divorța, singura opțiune este instanța judecătorească.

Acest articol este conceput ca un ghid util pentru românii care trăiesc în străinătate și doresc să obțină un divorț în România. Cu toate că legislația din România s-a simplificat în ultimii ani în ceea ce privește divorțul, procedura rămâne complicată atunci când te afli în afara țării. În timp ce, atunci când te afli în țară, procedurile sunt clare și ai opțiunea de a divorța prin acordul părților, inclusiv la notar sau la ofițerul de stare civilă, atunci când ești în străinătate și nu dorești să vii în țară pentru a divorța, singura opțiune este instanța judecătorească.

Unică soluție: divorțul prin instanță, ceea ce înseamnă că trebuie să depui o cerere la instanța de judecată. Divorțul implică desfacerea căsătoriei cu consecințe pentru viitor și poate fi realizat cu acordul ambilor soți sau la cererea unuia dintre ei. Divorțul în fața instanței de judecată poate fi realizat în trei moduri.

Primul mod este divorțul pe cale amiabilă, în care ambii soți sunt de acord să divorțeze. Al doilea mod este divorțul din culpă, care apare atunci când unul sau ambii soți sunt vinovați de desfacerea căsătoriei. În cele din urmă, al treilea mod este divorțul după o separare îndelungată, care a durat mai mult de 2 ani.

Din punct de vedere legal, există și o a patra opțiune, și anume depunerea unei cereri de divorț pe motiv de sănătate, însă foarte puține cupluri recurg la această metodă pentru a-și încheia căsătoria.

Dacă locuiești în străinătate, poți folosi toate cele trei modalități descrise mai sus pentru a obține divorțul prin instanță. Doar în cazul divorțului după o separare îndelungată, soțul care depune cererea va fi considerat responsabil de eșecul căsătoriei; în celelalte cazuri, responsabilitatea pentru desfacerea căsătoriei poate reveni ambilor soți sau soțului pârât.

De asemenea, din punct de vedere legal, legea prevede posibilitatea de a modifica cererea depusă de unul dintre soți din culpa soțului pârât sau a ambilor soți, transformând divorțul într-unul pe cale amiabilă.

Ce acte sunt necesare avocatului pentru a depune cererea de divorț la instanța din România?

Pornind de la premisa că nu dorești, nu poți sau nu vrei să te deplasezi în România pentru a divorța, pentru a iniția procedura de divorț trebuie să redactezi o cerere de chemare în judecată prin care să chemi în judecată celălalt soț. În această cerere, trebuie să specifici unde locuiește celălalt soț; altfel, instanța nu ar putea notifica divorțul.

Conform prevederilor articolului 922 din Codul de Procedură Civilă, instanța va avea nevoie de dovezi sau poate dispune efectuarea unor cercetări pentru a stabili dacă locuința menționată în cererea de divorț corespunde cu cea a soțului pârât.

Cererea de chemare în judecată trebuie însoțită de certificatul de căsătorie, dar și de certificatele de naștere ale copiilor, dacă există, în copie.

Unde se va depune cererea de divorț?

Conform articolului 914 din Codul de Procedură Civilă, dacă niciunul dintre soți nu are reședința în România, adică locuiește în străinătate, cererea de divorț și actele enumerate mai sus pot fi depuse cu acordul ambilor soți la oricare judecătorie de pe teritoriul României.

În cazul în care nu există un acord între soți cu privire la instanța competentă să judece divorțul, atunci singura instanță la care se poate depune cererea de divorț este Judecătoria Sector 5 din București.

Dacă soțul de la care dorești să divorțezi este cetățean străin, poți divorța în fața instanțelor românești. Conform articolului 1081 alineatul 2 punctul 4 din Codul de Procedură Civilă Român – Competența Preferențială a instanțelor române, instanțele românești sunt competente să judece procese între persoane cu domiciliul în străinătate, dacă actele sau faptele de stare civilă au fost înregistrate în România.

Cu alte cuvinte, pentru a putea divorța în România, certificatul de căsătorie trebuie să fie românesc sau să fie tradus în limba română. În cazul în care căsătoria a fost încheiată într-o altă țară și nu a fost înregistrată la Starea Civilă din România, instanțele românești nu pot pronunța divorțul. 

De ce nu trebuie să te prezinți la divorț?

Potrivit articolului 920 alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă Român – Prezența personală a părților – părțile trebuie să se prezinte în persoană în cadrul procesului, dar dacă una dintre ele locuiește în străinătate, aceasta poate fi reprezentată de către un avocat. Acesta se poate ocupa de toate procedurile și prezentările, fără a fi necesară prezența ta la divorț.

Dacă nu dorești ca un avocat să te reprezinte, dar nici nu vrei să te prezinți la termenele de judecată, acest lucru nu este posibil, deoarece cererea va fi respinsă ca nesusținută. Dacă nici celălalt soț nu se prezintă, procesul de divorț va fi suspendat.

Condițiile divorțului în străinătate

Divorțul prin acordul ambilor soți este recomandabil pentru cuplurile cu sau fără copii minori. Dacă ambii parteneri sunt de acord că divorțul este singura soluție, aceștia vor trebui să semneze cererea de divorț, iar avocatul va certifica semnăturile lor. Este posibil ca ambii soți să dea avocatului o procură prin care îl autorizează să semneze cererea de divorț în locul lor. 

Divorțul din culpă poate fi introdus din vina unuia dintre soți sau a ambilor. Pentru ca vina să fie evaluată corect, în cadrul procesului vor trebui aduse dovezi, martori sau vor fi efectuate interogatorii. Dacă acestea demonstrează că ambii soți sunt vinovați, chiar dacă doar unul depune cererea de divorț, instanța îi va declara pe amândoi vinovați.

Divorțul pentru separare îndelungată poate avea loc doar dacă partenerii au fost separați mai mult de 2 ani. Dacă această perioadă nu a trecut, aceștia pot apela la una dintre cele două modalități prezentate mai sus. Responsabilitatea pentru eșecul căsătoriei va fi asumată de către cel care depune cererea de divorț.

Soluția în cazul în care dorești să divorțezi  Dacă te înțelegi cu celălalt soț, atunci când contactezi un avocat, scrie instanța unde dorești să fie depusă cererea de divorț. Dacă nu te înțelegi cu celălalt soț, reține că singura instanță la care poti depune cererea de divorț este Judecătoria Sector 5 din București.

Recomandare avocat divort: Cabinet de Avocat Sidonia Tudorcabinet de avocat din București specializat pe litigii de dreptul familiei, consultanță și asistență juridică pentru divorț și probleme conexe acestuia la cel mai înalt nivel de profesionalism. Experiența de peste 10 ani în procedura divorțului îl recomandă, iar clienții cu care avocatul a colaborat au avut parte de succes în caștigarea proceselor. Cabinetul de avocatură din București Sidonia Tudor este specializat în servicii juridice complete de dreptul familiei: divorț, custodia copilului, pensia alimentară, tăgada paternitate, înregistrare divorț, partaj, program de vizitare, ordin de protecție, recunoaștere divorț din străinatate, divorț din străinatate. Sunați astăzi la 0747.307.729 pentru a programa o consultație și a discuta toate detaliile cazului dvs. După ce are toate detaliile, avocatul îți poate oferi cea mai potrivită soluție! Intră în contact rapid cu un avocat bine pregătit la prețuri accesibile!


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Proiect de lege pentru protejarea românilor de țepele  rechinii imobiliari

Deputatul liberal de Dâmbovița, Aurelian Cotinescu,  a anunțat inițierea...

Brâncuși în lumea copiilor, o zi de creativitate la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Biblioteca Județeană Dâmbovița – Filiala pentru Copii a oferit...

A MURIT MARY ROȘIANU, FOSTĂ ANTRENOARE LA LIVAS TÂRGOVIȘTE

Cu profunda tristețe, anunțăm trecerea în eternitate a Mariei...