Curentul de meteori Perseide, spectacol de excepţie pe cerul nopţilor de august

Date:

perseideCurentul de meteori Perseide, cel mai popular fenomen ceresc al anului cunoscut sub numele de ploaie de meteori, se apropie de faza de maximum de activitate.
Anul acesta specialiştii anunţă la maximum o posibilă activitate foarte intensă, mult mai mare decât normal. Astfel, pentru noaptea de 11/12 august este posibil ca numărul de meteori vizibili, în condiţii ideale de observare, să fie de două sau de trei ori mai mare decât normal. De la o rată de 80-100 de meteori pe oră cât produce în mod obişnuit în faza de maximum acest curent de meteori, specialiştii anunţă o intensificare (pe perioadă scurtă) ce poate ajunge la 150-200 meteori pe oră sau chiar mai mult (după unii specialişti), în condiţii ideale de observare. Estimările se bazează pe faptul că atracţia gravitaţională a planetei Jupiter asupra particulelor care generează apariţia meteorilor la intrarea în atmosfera terestră (provenind de la cometa Swiff-Tuttle şi care circulă pe orbita acesteia) a determinat o apropiere mai mare a acestora faţă de orbita Pământului anul acesta.
Pentru România, noaptea de 11/12, dar şi cea de 12/13 august se anunţă cele mai intense în privinţa apariţiei meteorilor din curentul Perseide. Observarea acestora se poate face începând de la căderea serii până dimineaţă. Cea mai mare intensificare este aşteptată în noaptea de 11/12 august după miezul nopţii, când şi Luna va apune. Observaţiile se fac cu ochiul liber, din afara oraşelor, din zone cât mai lipsite de poluare luminoasă.
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează cu această ocazie ediţia a 24-a a taberei de astronomie „Perseide”. Cel mai important punct de observare se află în Munţii Cindrel, la cabana Pârâul lui Blaga, o zonă ideală pentru observaţii astronomice, lipsită de poluare luminoasă.
Vor mai fi organizate puncte de observare în judeţul Dâmboviţa, în apropierea comunei Măneşti, precum şi în zona Runcu, la Runcu Stone. De asemenea, vor mai fi şi alte zone din ţară unde se vor face observaţii asupra curentului de meteori Perseide. După data de 13 august activitatea curentului de meteori Perseide va continua, numărul meteorilor fiind în scădere până la dispariţie totală în preajma datei de 24 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

După „gerul Bobotezei”, la Târgoviște au înflorit ghioceii!

Pentru al doilea an consecutiv, la Târgoviște primii ghiocei...

ITM Dâmbovița: Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2024, Inspectoratul Teritorial...

Anvelopele de iarnă, siguranța pe drum în sezonul eece

În contextul condițiilor meteorologice din sezonul rece, Registrul Auto...