În bazinul Lunguleţu – Slobozia Moară – Poiana – Brezoaiele, recolta de cartofi timpurii este bogată. Oamenii sunt pricepuţi, au muncit şi au cheltuit o grămadă de bani şi ar fi de aşteptat ca şi câştigurile să fie pe măsură. Se repetă însă scenariul din anii trecuţi, când profitul merge la speculanţi, iar ţăranii nu se aleg cu mai nimic după atâta trudă. Preţul cartofilor a coborât la 40 bani kilogramul şi chiar mai puţin, tendinţa fiind, în continuare, de scădere. Spre comparaţie, aceeaşi cartofi se vând la tarabe cu preţuri între 1,8-2,5 lei/kg, adică de cinci ori mai scump. Având în vedere cheltuielile mari, în medie cam 6.000 lei pentru înfiinţarea culturii pe un hectar, pentru întreţinere, tratamente împotriva dăunătorilor şi pentru recoltare, este clar că producătorii nu câştigă mare lucru. Se aleg cu munca, iar profitul merge la mafia pieţelor care nu ratează nicio ocazie să-i jumulească pe ţărani.
Care ar fi o posibilă rezolvare? Aceea a asocierii în grupuri de producători sau cooperative. în acest fel ar putea beneficia de sprijin direct pentru dezvoltare şi achiziţia de utilaje şi ar avea şanse mari să rezolve problema desfacerii la preţuri corecte, să pătrundă inclusiv în marile lanţuri de magazine.
Rău este că oamenii nu se învaţă multe şi o iau de la capăt. După ce vor termina cu cartofii vor cultiva varză de toamnă şi iarăşi vor vinde pentru mai nimic…
De la Lunguleţu la piaţă, cartofii se scumpesc de cinci ori
Date: