Ziua Mondială a Sănătăţii, sărbătorită pe 7 aprilie, a fost marcată la Spitalul Municipal Moreni prin acordarea unei zile libere, unora dintre angajaţi. Totodată, cadrele medicale au fost invitate în week-end, la un… Bal al Sănătăţii. Conducerea spitalului a considerat că, anul acesta, este mai util să se gândească la angajaţi, decât la pacienţi, având în vedere eşecul înregistrat în anii trecuţi la acţiunile gratuite de evaluare a sănătăţii pentru populaţie.
Potrivit managerului Spitalului Municipal Moreni, Eugenia Manu, în acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii s-a sărbătorit în oraşul dâmboviţean prin acordarea unor bonusuri pentru angajaţi. Dacă în anii trecuţi, managerii s-au gândit la populaţie, pentru care au organizat consultaţii medicale gratuite, acum acţiunile au fost concentrate către angajaţi. Efectuarea analizelor a avut un ecou slab, oamenii nu s-au prezentat, iar pentru unitatea medicală a fost un efort, în condiţiile în care se înregistrează o criză acută de personal. Spitalul Moreni are 200 de angajaţi, din care 15 medici, pentru aproximativ 6.500 de pacienţi internaţi anual. Deficitul de personal este de aproximativ 80 de angajaţi. Astfel, nici ziua liberă legală nu poate fi acordată tuturor, doar personalului tehnic, însă cadrele medicale trebuie să rămână la datorie, după cum se reglementează într-un ordin emis de Ministerul Sănătăţii. Managerii unităţii medicale vor să atragă atenţia cu privire la criza acută de personal care va duce, cu timpul, la închiderea unor spitale. Totodată, şi populaţia ar trebui să-şi evalueze periodic sănătatea, pentru că prezentarea în ultima fază a bolii, înseamnă costuri mai mari atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul sanitar. În plus, românii plătesc, în număr crescut, cu viaţa, lipsa educaţiei medicale!
„De Ziua Sănătăţii, ne dorim însănătoşirea sistemului sanitar!”
De Ziua Mondială a Sănătăţii, conducerea Spitalului Municipal Moreni îşi mai doreşte „însănătoşirea” sistemului sanitar. Totul ar trebui să plece de la guvernanţi care trebuie să în ţeleagă faptul că, dacă medicii nu vor fi motivaţi, vor pleca peste hotare în număr tot mai crescut, iar unele spitale se vor închide. În primul rând, trebuie alocate fonduri substanţiale pentru spitale astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare, iar medicii să fie plătiţi corespunzător. În plus, în oraşele mici, de talia Moreniului, ar trebui create facilităţi pentru specialiştii tineri. Municipalitatea s-a implicat recent pentru repartizarea unei locuinţe sociale destinate unui medic, însă demersul trebuie să continue. Conducerea spitalului a solicitat administraţiei locale să aibă în vedere, repartizarea unor apartamente ANL, pentru cadrele medicale, având în vedere că unitatea se confruntă cu un deficit de 80 de angajaţi. Medicii sunt încă puţini, respectiv 15 la 6.500 de pacienţi anual, astfel că, prin crearea unor facilităţi, în principal, cu privire la repartizarea de locuinţe, ar mai putea rămâne la spital şi alţi specilişti, respectiv 4 medici aflaţi acum la rezi-denţiat la Spitalul din Moreni.
Şi oamenii ar trebui să-şi schimbe concepţia despre evaluarea periodică a sănătăţii, mai ales că, datele statistice sunt îngrijorătoare. În rândul tinerilor, se constată o explozie a bolilor de nutriţie, respectiv diabet sau a celor cardio-vasculare, cu complicaţiile grave, infarct şi accident neuro-vascular.
În aceste condiţii, mai puţin prielnice pentru sistemul sanitar, conducerea Spitalului Municipal Moreni, prin managerul general, Eugenia Manu vor să ureze sănătate românilor, să se informeze mai mult în privinţa bolilor, să vină mai des la medic, pentru a se evita gravele complicaţii. Totodată, conducerea unităţii medicale le urează sănătate şi putere de muncă, angajaţilor, pentru a putea rămâne, în continuare, în sistemul sanitar, să vegheze la sănătatea oamenilor! La mulţi ani!
De Ziua Mondială a Sănătăţii, conducerea Spitalului Moreni şi-a răsplătit angajaţii
Date: