Emil Poamă, liderul Sindicatului din Învăţământ Dâmboviţa, a vorbit despre o problemă veche, rămasă încă nerezolvată: cea a decontării navetei pentru profesori de către primării. Deşi sunt obligate de lege să le asigure cadrelor didactice care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu banii de navetă, unele primării dâmboviţene nu fac acest lucru şi, ca urmare, singura soluţie a fost acţionarea lor în instanţă de către SLÎ Dâmboviţa.
„Lucrurile s-au acutizat în ultima vreme, deoarece cheltuielile de transport în bugetul unui cadru didactic au ajuns la sume mult peste posibilităţile lor. Sunt cadre didactice, mai ales debutanţii, cei de la început de carieră, care au un salariu mizerabil, ajung la vreo 800-900 de lei pe lună, dau chiar şi jumătate din salariu pentru transportul respectiv. Sunt persoane care fac naveta de la zeci de kilometri distanţă şi pe distanţă imposibil de legat. Conform legii, obligaţia de a deconta aceste cheltuieli de transport revine primăriei. Conform Legii 71 şi a metodologiei privind decontarea navetei, fiecare primărie, Consiliu Local au obligaţia să-şi prevadă în bugetul anului următor sumele necesare pentru decontarea navetei. „-Emil Poamă, preşedinte SLÎ Dâmboviţa.
Se pare că 14 primării au fost acţionate în judecată pentru nere-spectarea legii în ceea ce priveşte decontarea navetei: Niculeşti, I.L.Caragiale, Gura Şuţii, Vişineşti, Iedera, Fieni (pentru Liceul Aurel Rainu), Vişineşti, Glodeni, Corneşti, Pietrari, Corbii Mari (pentru şcolile Corbii Mari şi Grozăveşti), Vlădeni, Odobeşti şi Costeştii din Vale. La Glodeni se pare că, în urma procesului, s-a rezolvat situaţia, iar la altele s-a început plata drepturilor. Printre acestea, Gura Şuţii, I.L.Caragiale, Iedera, Vişineşti, Fieni, Corneşti. Procese mai sunt, însă, pe rol şi pentru alte primării, iar la altele, precum Braniştea, urmează să se intenteze proces. Emil Poamă, preşedintele SLÎ, spune că cel mai important este faptul că în toate cazurile instanţele dau câştig de cauză profesorilor. Liderul SLÎ spune, însă, că unii primari au o atitudine de neacceptate faţă de profesori şi sistemul de învăţământ în general:
„Primarul de la Vlădeni are o atitudine mizerabilă vizavi de şcoală şi de salariaţii şcolii şi de tot ce înseamnă sistemul de învăţământ. I-am pus pe colegii noştri de acolo să facă adresă conform legii, să solicite banii. Le-a scris pe hârtie că nu se poate să le dea nici un ban, că e ilegal. A trebuit să-i trimitem o adresă prin care să îi arătăm clar în baza cărui articol din lege se prevede această obligaţie”-Emil Poamă, preşedinte SLÎ Dâmboviţa.
Emil Poamă spune că sunt, însă, şi primari exemplu, care nu întârzie niciodată cu decontarea navetei, dar asta se întâmplă de obicei în mediul urban, unde există alte bugete.
Decontarea navetei profesorilor din Dâmboviţa rămâne o problemă
Date: