O delegaţie Consiliului Judeţean Dâmboviţa, condusă de preşedintele Alexandru Oprea, a făcut în aceste zile o vizită oficială în Republica Moldova. Vineri, 28 octombrie 2017, delegaţia a * participat la festivitatea de inaugurare a obiectivului de investiţii „Construcţie I grădiniţă de copii în comuna Ruseştii Noi, I Rajonul laloveni”.
În baza bunelor relaţii de colaborare I dintre Judeţul Dâmboviţa şi Raionul I laloveni, stabilite prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dâmboviţa nr. 107/22.04.2015 privind aprobarea înfrăţirii Judeţului Dâmboviţa din România cu Raionul laloveni din Republica Moldova şi Decizia Consiliului Raional laloveni nr. 02-03/26.03.2015, în cursul anului trecut, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dâmboviţa nr. 61/17.02.2016, s-a aprobat acordul-cadru de finanţare a proiectului „Construcţie grădiniţă de copii în comuna Ruseştii Noi, Raionul laloveni, Republica Moldova”. Valoarea totală a proiectului este de 1.100.150,01 lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa este de 780.337,11 lei, iar contribuţia Raionului laloveni este de 319.813,9 lei.
Din delegaţia condusă de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, mai fac parte: vicepreşedintele Alin Manole, consilierii judeţeni Mihai Istrate, Daniel Comănescu, Iulian Oprea, Sorin Ion, Gabriela Caciamac şi Gabriel Plăiaşu, şi reprezentanţi ai aparatului propriu al instituţiei.
La invitaţia autorităţilor din Raionul laloveni, alături de reprezentanţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa, la eveniment au mai participat: senatorul Adrian Ţuţuianu – cetăţean de onoare al Raionului laloveni, Cristina Stroe, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Emanuel Spătaru, primarul comunei Răzvad, şi Marin Păun, primarul comunei Ciocăneşti. Din partea partenerilor din Republica Moldova au participat conducerea raionului, primarul comunei Ruseştii Noi, Pavel Codreanu, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtcă.
Acordul de colaborare între Judeţul Dâmboviţa şi Raionul Ialoveni, ale cărui baze se puneau în luna mai a anului 2015 – cadru menit să susţină dezvoltarea de activităţi economice, sociale, cultural-educaţionale – s-a concretizat astăzi prin finalizarea grădiniţei din comuna Ruseştii Noi, instituţie de învăţământ care numără în prezent peste 200 de mici elevi şi în care generaţii întregi de copii vor putea descoperi bucuria de trăi şi a învăţa alături de alţi copii.
Cu acest prilej, în cadrul unei şedinţe festive care a avut loc la sediul Consiliului Raional Ialoveni, preşedintele Consiliului Raional Ialoveni, Anatolie Dimitriu, le-a urat bun venit reprezentanţilor judeţului Dâmboviţa şi le-a mulţumit pentru sprijinul acordat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în realizarea acestei investiţii din comuna Ruseştii Noi. De asemenea, în cadrul unei ceremonii festive, în scuarul din faţa consiliului raional, oficialităţile prezente au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru cel Bun şi la monumentului Eroilor.
În cadrul festivităţii de inaugurare, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a înmânat gazdelor o plachetă şi o gravură care să simbolizeze de acum înainte relaţia de prietenie dintre Raionul Ialoveni şi Judeţul Dâmboviţa, relaţie ce a făcut posibilă construirea edificiului de învăţământ. Totodată, Alexandru Oprea a adresat felicitări conducerii Raionului Ialoveni pentru finalizarea la termen a investiţiei, reafirmându-şi susţinerea pentru continuarea de proiecte comune: „Mă bucur că sunt prezent astăzi, în localitatea Ruseştii Noi, pentru a marca un eveniment de suflet ce are la bază o relaţie de prietenie solidă.
În anul 2015, participam în calitate de administrator public al judeţului Dâmboviţa, împreună cu domnul preşedinte Adrian Ţuţuianu, la evenimentul de semnare a Înţelegerii de Cooperare a Judeţului Dâmboviţa cu Raionul Ialoveni, menită să susţină dezvoltarea de activităţi comune în domeniile: economic, social şi cultural-educaţional. Ca element concret – noi administraţia dâmboviţeană de la vremea aceea, ne-am propus să venim şi să sprijinim construirea unei grădiniţe în Raionul Ialoveni Republica Moldova cu fonduri de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa.
Iată că promisiunea făcută s-a concretizat astăzi prin finalizarea investiţiei din comuna Ruseştii Noi, instituţie de învăţământ care numără în prezent peste 200 de preşcolari şi în care generaţii întregi de copii vor putea descoperi bucuria de trăi şi a învăţa alături de alţi copii.
Este foarte important să ne apropiem unii de ceilalţi prin iniţiative şi acţiuni concrete. Consiliul Judeţean Dâmboviţa a încheiat un acord de înfrăţire şi cu Raionul Ştefan Vodă, iar în următoarea perioadă urmează să semneze un protocol de cooperare asemănător şi cu Raionul Căuşeni din Republica Moldova.
De asemenea, mai multe unităţi admi-nistrativ-teritoriale din Dâmboviţa au încheiat acorduri de înfrăţire cu unităţi administrativ-teritoriale din Republica Moldova.
În fiecare an, copii din Republica Moldova vin în taberele organizate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în zona montană Moroeni – Padina – Peştera, pe care îi întâmpinăm cu multă bucurie.
Pentru judeţul Dâmboviţa este important să fim aproape de laloveni, este important să dezvoltăm relaţiile pe care le avem.
Îl felicit pe domnul preşedinte al raionului, Anatolie Dimitriu, şi îi mulţumesc pentru căldura cu care ne întâmpină de fiecare dată când ajungem la laloveni!
De asemenea, îi mulţumesc domnului primar Pavel Codreanu pentru implicarea şi hotărârea de care a dat dovadă în construirea acestei grădiniţe.
Stimate cadre didactice, educatori, părinţi, bunici şi, nu în ultimul rând, dragi copii, care aţi aşteptat cu nerăbdare construirea acestei grădiniţe, vă urez să vă bucuraţi de spaţiile primitoare, vesele şi luminoase ale acestui edificiu! Stimaţi educatori, vă doresc sănătate şi putere de muncă în activitatea frumoasă, dar plină de responsabilitate pe care o desfăşuraţi în educaţia copiilor din comuna Ruseştii
Noi!
Dragi copii,
Succesul în viaţă se clădeşte prin educaţie. De aceea, vă îndemn pe toţi cei de aici să veniţi în acest loc modern şi să deprindeţi cât mai multe cunoştinţe necesare etapei următoare din viaţa voastră -aceea de şcolari! V-am adus câteva materiale care să vă ajute în activităţile pe care le desfăşuraţi. Aceasta este o casă pentru voi, copiii, este o instituţie de învăţământ al cărei prag va fi trecut de alte şi alte generaţii de copii.
Domnule preşedinte Anatolie Dimitriu, vă asigur în continuare de tot sprijinul nostru şi vă aşteptăm în Dâmboviţa de fiecare dată cu bucurie, cu idei şi iniţiative. Vreau să vă ofer din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa un simbol al Târgoviştei -veche cetate de scaun a Ţării Româneşti şi, în prezent, oraşul reşedinţă al Judeţului Dâmboviţa – care să vă amintească de relaţia de prietenie şi respect pe care am dezvoltat-o în cei trei ani de cooperare.
De asemenea, doresc să reiterez mesajul: „Nimeni şi nimic nu va putea destrăma vreodată legătura de suflet dintre Judeţul Dâmboviţa şi Raionul Ialoveni, care ne face să ne purtăm de grijă reciproc”, mesaj care va sta de acum înainte la intrarea acestei clădiri, pe care o inaugurăm astăzi, pe o plachetă pe care o voi înmâna directorului grădiniţei din Ruseştii
Noi”.
De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a oferit pachete cu rechizite celor 7 grupe de copii care funcţionează în cadrul grădiniţei din Ruseştii Noi, instituţie denumită „Albinuţa Dâmboviţa”. Astfel de materiale au fost oferite şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa.
În cadrul acestei ceremonii le-au oferite diplome de recunoştinţă celor care au contribuit la realizarea acestei investiţii: reprezentanţilor constructorului, preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, senatorului Adrian Ţuţuianu, care a primit şi titlul de cetăţean de onoare al comunei Ruseştii Noi, primarului comunei Ciocăneşti, Marin Păun, comuna Ciocăneşti având o relaţie de înfrăţire cu comuna Ruseştii Noi încă din anul 2016.
Liceul Teoretic Ştefan Vodă din Raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova, a fost inaugurat
Între Raionul Ştefan Vodă şi judeţul Dâmboviţa există un acord de înfrăţire, semnat în urmă cu 5 ani. Anul trecut autorităţile judeţului Dâmboviţa au decis că este necesar să treacă la un nivel nou şi să semneze şi un acord prin care să se implice, în mod concret, în rezolvarea unor probleme din sistemul educaţional din Republica Moldova- Raionul Ştefan
Vodă.
S-a semnat un acord de finanţare a proiectului „Reparaţie capitală şi dotare tehnică a Liceului Teoretic Ştefan Vodă” din oraşul Ştefan Vodă, Republica Moldova. Şi iată că sâmbătă, 28 octombrie, autorităţile din Stefan Vodă şi cele din judeţul Dâmboviţa au inagurat Liceul Teoretic Ştefan Vodă din oraşul Ştefan Vodă, Raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova, unitate şcolară reabilitată şi modernizată cu finanţare asigurată în cadrul unui parteneriat Consiliul Raional Ştefan Vodă -Consiliul Judeţean Dâmboviţa.
În prezenţa preşedintelui Consiliului Raional Ştefan Vodă, Nicolae Mozolea, delegaţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa, condusă de preşedintele CJ, Alexandru Oprea, a participat la inaugurarea obiectivului de investiţii „Reparaţie capitală şi dotare tehnică a Liceului Teoretic Ştefan Vodă” din oraşul Ştefan Vodă, Republica Moldova, urmare a acor-dului-cadru de finanţare a proiectului, aprobat prin HCJ nr. 158/19.05.2016. Prezent la Ştefan Vodă a fost şi senatorul Adrian Ţuţuianu.
Valoarea proiectului este de 1.733.281 lei, din care contribuţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa a fost de 888.525 lei. Elevii au primit daruri din partea oficialilor din judeţ.
În cadrul vizitei delegaţiei Consiliului Judeţean Dâmboviţa în Raionul laloveni şi în Raionul Ştefan Vodă (Republica Moldova) au avut loc discuţii pe marginea programelor comune în domeniile: cultural, sportiv, de tineret şi educaţional şi a altor acţiuni menite să contribuie la dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre judeţul Dâmboviţa din România şi Raioanele laloveni şi Ştefan Vodă din Republica Moldova.