În baza invitaţiei primite din partea Biroului Consilierului Comercial şi Economic al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România şi a Ministerului Economiei, înregistrată cu nr. 21.933/01.11.2018, o delegaţie a Consiliului Judeţean Dâmboviţa s-a deplasat în perioada 6 – 24 noiembrie 2018, la Tianjin (China), în vederea participării la seminarul bilateral privind construcţia de parcuri industriale.
Delegaţia a fost formată din: domnii Alin Mihai Manole, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi lonuţ Cristian Săvoiu – administrator public al judeţului. Deplasarea delegaţiei fost stabilită prin Dispoziţia nr. 476/01.11.2018, iar pentru cei doi delegaţi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cheltuielile de transport cu avionul şi cazare au fost asigurate de organizatori.
Seminarul a avut loc la Tianjin şi a fost sponsorizat de Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză. Delegaţia Ministerului Economiei a avut în componenţă pe domnul Horia Mintaş, consilier DlS, domnul Darius Vodă -Director Adjunct DMA, domnul loan Truşcă, consilier personal cabinet secretar de stat şi doamna Alice Marina, consilier DlS.
Alături de delegaţia MMCA, au participat la invitaţia Ministerului un numar de 11 persoane, cum urmează: domnul Bogdan Georgescu – administrator public judeţul Călăraşi, doamna Fabioara lonescu – administrator public judeţul Prahova, domnul lonuţ Săvoiu – administrator public judeţul Dâmboviţa, domnul Alin Manole – Vicepreşedinte Consiliul Judeţean Dâmboviţa, din partea Agenţiei pentru Dezvoltarea Regională Nord-Est, domnul Cosmin Cristal, din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Muntenia, domnul Liviu Muşat – director, din partea Zonei Libere Brăila, domnul Mircea Florin – director, domnul lstvan Nagy – Director Parcul Industrial Tg. Mureş, domnul lonuţ Neacşu – director Parcul Industrial Alexandria, domnul loan Magda – director Parcul Industrial Bistriţa şi domnul Marin Nicoli – director Parcul Industrial Craiova.
În perioada 7 – 23 noiembrie, delegaţia română a luat parte la un seminar dedicat României, tematica fiind construcţia şi dezvoltarea parcurilor industriale în oraşul Tianjin, China. Tianjin este un oraş port, cu o populaţie de 15,6 milioane de locuitori, al patrulea oraş din China ca şi populaţie şi unul dintre cele patru oraşe-municipalităţi din China (Beijing, Shanghai, Chongqing), sub directa coordonare a Guvernului Chinei. Fiind localizat la 120 km de Beijing, Tianjin acţionează şi ca port de intrare pentru capitala Chinei.
Oraşul Tianjin este un oraş care a atras investiţii din varii domenii, cele mai importante fiind industria petrochimcă, producţie auto, textile, industria mecanică sau aero-space, unde compania Airbus produce modelul de aeronavă A320.
TEDA Group, organizaţia gazdă, este o companie de stat care administrează TEDA – Tianjin Economic Development Zone, zona economico-industrială din Tianjin şi implicit parcul industrial din zonă. TEDA a fost înfiinţată în anul 1984, cu o finanţare de 90 milioane USD, iar până în prezent s-au efectuat investiţii în valoare de 60 miliarde USD (infrastructură, dezvoltare etc.). În prezent, în TEDA, cu o suprafaţă de 33 km pătraţi funcţionează un număr de 3600 de companii din aproximativ 60 de ţări cu un număr de 500.000 angajaţi şi o cifră anuală de afaceri de 100 miliarde USD. Urmare a construcţiei TEDA, în jurul acesteia s-a dezvoltat Binhai New Area, un district nou al oraşului Tianjn, ce incorporează centrul financiar şi economic al oraşului, portul şi zona aeroportului. Atât zona aerportului şi zona portuară înglobează Zone Libere. În prezent, zona Binhai New Area are o suprafaţă de 2200 km pătraţi şi o populaţie de aproximativ 3 milioane de locuitori.
Menţionăm că Binhai New Area, împreună cu TEDA, reprezintă una dintre primele zone pilot de acest fel din China şi în top 3 din punct de vedere al atragerilor investiţiilor străine în China.
Seminarul la care a participat delegaţia română, a fost structurat pe 9 teme principale – China’s Practices in Reform and Opening-Up, Foreign Direct Investment in China: Strategy and Policies, Challenging Investment Attraction, „One Stop” Service Model from TEDA, World Special Economic Zones, Introduction to Economic Free Zones in China, Foreign Invested Enterprises in China, Functions and Operation Methods of Special Economic Zones, Administrative Practice, Planning and Construction of TEDA.
Pe lângă partea teoretică a seminarului, au fost organizate şi diferite vizite de studiu în Tianjin, la companii, Airport Free Trade Zone, zona administrativă a TEDA. În ultima parte a seminarului au avut loc două vizite de studiu la Beijing şi Shanghai.
În perioada 8-11 noiembrie au avut loc sesiuni teoretice ale cursului, urmate în perioada 12-13 noiembrie de vizite de studiu la TEDA, Dingyi International Food Company (cea mai mare companie chineză producătoare de instant-noodles) şi Airport Economic Zone.
În data de 14 noiembrie, delegaţia română a efectuat o vizită la Tinjin Sino-Singapore Eco City – un parc industrial din zona Binhai New Area Tianjin, unde după prezentarea conceptului de parc industrial Eco am vizitat două companii autohtone -Seagull Watch Company şi o companie din domeniul IT, ce dezvoltă software pentru inteligenţă artificială. Seagull Watch Company este una dintre cele mai vechi companii de stat chineze, fondată în 1955 în Tianjin şi cea mai mare companie la nivel mondial producătoare de mecanisme pentru ceasuri cu un sfert din producţia globală din domeniu.
Tianjin Sino-Singapore Eco City, este rezultatul unei colaborări între Guvernul Chinez şi Statul Singapore începută în 2007, rezultând un parc industrial pe suprafaţă de 30 km pătraţi. Acest parc este gândit şi construit sub forma unui orăşel, beneficiind de zone comerciale, hoteluri, transport în comun, şcoli şi zone rezidenţiale idee de baza fiind respectarea mediului înconjurător,clădirile să fie construite 100% green şi o parte din energia necesară să fie green energy. În prezent populaţia Tianjin Eco City este de 260,000 locuitori permanenţi, preconizând ca până în 2020 vor fi peste 300.000 locuitori.
În perioada 15-17 noiembrie, a urmat o nouă sesiune teoretică a seminarului, cu exemple practice şi dezbateri tematice cu lectorii prezenţi.
Menţionăm două aspecte importante rezultate:
– Guvernul chinez a creat aşa numitul *one-stop* service center, venit în sprijinul comunităţii de business, un centru de servicii unic dedicat mediului de afaceri, unde aceştia îşi pot obţine autorizaţiile necesare desfăşurării activităţii, dar şi plata taxelor datorate statului.
– Conceptul de parc industrial, înseamnă crearea unui întreg eco-sistem interconectat (şcoli, zone rezidenţiale, transport în comun, centre comerciale, hoteluri, centre de expoziţie şi conferinţe), în final rezultă naşterea unei noi comunităţi sub forma de minioraş.
Lectorii care au susţinut partea teoretică a seminarului au fost reprezentanţi la cel mai înalt nivel ai instituţiilor guvernamentale, administraţiei centrale, TEDA şi profesori ai Universităţii din Tianjin.
În perioada 18 noiembrie, a avut loc o deplasare la Beijing, urmată de o vizită la Shanghai în perioada 18-20 noiembrie. În cadrul vizitei la Shanghai, am efectuat o vizita de studiu la Suzhou Industrial Park (SIP), un parc industrial realizat în 1994 în parteneriat cu statul Singapore. Această colaborare, a rezultat crearea unei noi zone economice la limita oraşului Shanghai, parcul /zona nou creata având o suprafaţă de 288 km pătraţi şi 2,4 milioane de locuitori. Zona nou creată în jurul SIP reprezintă un nou model de oraş/parc industrial preluat de guvernul chinez pentru construcţia unui proiect pilot de tip oraş industrial.
În data de 21 noiembrie, delegaţia română a avut o întâlnire cu conducerea Camerei de Comerţ a Municipiului Tianjin şi cu membrii ai comunităţii de afaceri din zonă. La această întâlnire au participat un număr de 30 companii din China interesate de a realiza schimburi comerciale cu România sau de a investi în ţara noastră. Printre domeniile reprezentate de companii se numără: energie electrică, producători de elemente din aluminiu, industria alimentară, comerţ, automotive (producţie de autobuze), producţie mobilă, construcţii şi investiţii în infrastructură şi imobiliare, Centre logistice pentru industria auto şi IT.
În cadrul întâlnirii, a fost făcută o prezentare generală de ţară şi a mediului investiţional din România de către dl. Horia Mintaş, din partea InvestRomania, urmată de o prezentare succintă a fiecărui membru al delegaţiei române. În contextul acestei întrevederi, reprezentanţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa – domnii Alin Manole – vicepreşedinte şi Ionuţ Săvoiu – administrator public au susţinut o prezentare a judeţului Dâmboviţa, în cadrul căreia au fost evidenţiate atât oportunităţile de investiţii pe care le oferă Parcul Industrial Priboiu, cât şi potenţialul turistic natural al staţiunii de interes naţional Padina – Peştera, turismul cultural şi istoric. De asemenea, au fost aduse în atenţie şi beneficiile programelor de studiu ale Universităţii „Valahia” din Târgovişte pentru piaţa forţei de muncă.
În cadrul discuţiilor bilaterale, s-a evidenţiat dorinţa părţii române de a atrage investiţii din China în România, cât şi intenţia părţii chineze de a investi în România şi de a utiliza poziţia strategică a ţării noastre pentru a accesa piaţa Uniunii Europene.
Menţionăm că China Railway International Group, companiei din Top Fortune 500 la nivel global şi afaceri în mai multe ţări şi-a manifestat interesul de a investi în infrastructura din România.
De asemenea, Compania Stecol Corporation – PowerChina, companie de stat chineză, fondată în 1962 şi parte din Fortune Top 500 companies la nivel mondial, cu afaceri în China, mai multe ţări de pe continentul African şi Europa, doreşte sa investească în infrastructură şi în domeniul energetic.
La finalul reuniunii, s-a convenit ca în următoarea perioadă să se realizeze un follow up al întâlnirilor, cât şi organizarea unor posibile vizite în România.
În data de 22 noiembrie a avut loc ceremonia de final a seminarului, unde domnul Wang Xing Chun, director al Tianjin Comission of Commerce a înmânat delegaţiei române, diplomele ce atestă participarea la acest seminar.
De asemenea, în cadrul ceremoniei au avut loc discuţii bilaterale între membrii delegaţiei române şi reprezentanţii părţii chineze.
În continuare, menţionăm câteva aspecte importante ale acestei participări la seminarul bilateral din China:
– Urmare a acestei participări, s-a realizat o relaţie bilaterală Tianjin – TEDA şi zonele din România.
– Există posibilitatea foarte mare ca partea chineză să investească în România, atât prin crearea de parcuri industriale cât şi investiţii în diverse domenii.
– S-au creat bazele unor viitoare colaborări, ce vor aduce beneficii mediului investiţional din România.
– Transferul de know-how, realizat prin expunerile părţii chineze, cu sprijinul Guvernului, al autorităţilor locale, dar şi cu ajutorul investitorilor străini se poate pune în aplicare şi în România, reuşind să se creeze astfel proiecte unice de parcuri industriale / mici oraşe, sub forma unui pol de atracţie al investiţiilor în zona respectivă.
Delegaţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa la Tianjin (China), în vederea participării la seminarul bilateral privind construcţia de parcuri industriale
Date: