Pe scurt, Adrian Ţuţuianu, a ocupat fotoliul de ministru al Apărării Naţionale între 29.06.2017- 5. 09.2017, adică aproximativ două luni jumătate. Pe 5 sepembrie a demisionat, pe fondul salariilor militarilor. Înaintea sa, aproape cinci luni a condus Apărarea ministrul Gabriel Leş, între 05.01.2017 – 29.06.2017.
Deci, marţi, Adrian Ţuţuianu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Apărării! Demisia a venit după ce Ţuţuianu s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose în urma unui comunicat al MAPN care anunţa că nu mai are bani de salarii. „Toate drepturile vor fi plătite în septembrie. Nu sunt probleme financiare. Sunt probleme strict tehnice. Cei din minister au solicitat un comportament fiscal funcţionăresc. I-am spus premierului de ce s-a ajuns aici. El mi-a reproşat lipsa de comunicare. Am spus că dacă e o soluţie, eu i-am lăsat demisia mea pe masă. A fost o comunicare proastă pe acest subiect. Am făcut eforturi mari în această perioadă. Nu mereu este însă suficient. Direcţia Financiar Fiscală a emis precizări către unităţile din subordine. Eu am greşit că nu am gestionat bine acest subiect. Eu am recunoscut in fata premierului ca am gresit si in comunicarea cu domnia sa, ca nu i.am comunicat in timp util. I-am spus ca daca asta e o solu-tie care repara lucrurile, eu imi asum, pentru ca sunt un om serios. Mi-a spus ca aceasta analiza o face domnia sa. Au fost discuţii de tipul ăsta dacă sunt bani şi s-a postat imediat. Execuţia bugetară ne arată că avem resurse financiare suficiente. Vreau să fie toată lumea convinsă că Guvernul are resurse. Chestiunea e de natură strict tehnică. Am recunoscut în faţa premierului că am greşit în comunicarea cu domnia sa, dar nici cu presa, din cauza programului. Dacă asta e o soluţie, eu mi-o asum că sunt un om serios. Mi-a spus că va lua o decizie. A fost şi ministru de Finanţe la această întâlnire. Va ieşi şi va lămuri că nu sunt probleme de resurse financiare. I-a cerut premierul acest lucru. Sunt şi greşeli în interiorul ministerului, dar trebuie să mi le asum şi eu că de aia sunt ministru. Dacă voi rămâne ministru, vor fi schimbări mari. Avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre de rectificare bugetare.”, a spus, marţi, Adrian Ţuţuianu.
Marţi a fost ziua declaraţiilor. Astfel, după cea a jurnalitului Cristian Tudor Popescu, care şi-a dat cu părerea folosind , desigur, stilul său vitriolat, premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, la REALITATEA TV că i-a cerut demisia ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu, după mesajul absolut „iresponsabil” al acestuia. „Vom ieşi cu o rectificare bugetară pozitivă”, a declarat Tudose la REALITATEA TV.
Premierul Mihai Tudose a mai precizat că i-a imputat lui Adrian Ţuţuianu lipsa comunicării în ceea ce priveşte chestiunea salariilor angajaţilor MApN şi a declarat la REALITATEA TV că dacă ar fi existat vreo problemă ministrul trebuia să-l anunţe. „Acest tip de mesaj este absolut halucinant”, a declarat Mihai Tudose la REALITATEA TV.
Premierul Tudose a spus că Ţuţuianu trebuia să-l informeze din timp asupra intenţiilor sale. „Nu ne jucăm cu aşa ceva. Trebuia să-mi spună de la 12, să ia nişte măsuri, să iasă public să spună”, a spus Mihai Tudose. „Eram la masă cu preşedintele Dragnea şi cu domnul Ciolacu, am aflat că există un comunicat la MApN care spune că nu sunt bani de lefuri, un tip de mesaj absolut iresponsabil care a provocat panică şi care nu face cinste unei ţări cu armată integrată într-un sistem NATO. L-am convocat pe domnul ministru al Finanţelor şi pe domnul ministru al Apărării şi i-am solicitat demisia. Sunt bani de lefuri, vom ieşi cu o rectificare. A ieşi cu acest gen de mesaj este absolut halucinant”, a declarat premierul la REALITATEA TV.
Să recapitulăm, desigur succinct: ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis, marţi, că angajaţii nu vor lua veniturile în întregime pe 15 septembrie, aşa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceştia să primească banii pentru norma de hrană şi chirii după 25 septembrie. „În scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 şi necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcţia financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toţi ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a plăţii sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit; efectuarea, la aceeaşi dată, a plăţii diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe; efectuarea, între 21 şi 25 septembrie, a plăţii sumelor reprezentând contribuţiile angajatorului cât şi ale angajatului şi a impozitului pe venit; efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plăţii sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.
Ulterior, Ministerul Finanţelor a anunţat că nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Tot marţi, foarte repede după demisia lui Adrian Ţuţuianu, în jurul orei 17.45 au fost vehiculate numele posibililor înlocuitori ai politicianului târgoviştean. Astfel, la scurt timp, premierul a anunţat că îi acceptă plecarea din funcţie, iar vicepremierul Marcel Ciolacu a preluat interimatul. Patru nume au fost vehiculate pe scena politică pentru preluarea şefiei MApN, potrivit surselorRealitatea
TV:
Petru Gabriel VLASE -vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor – originar din Bacău, a trecut ani de zile drept unul dintre apropiaţii lui Viorel Hrebenciuc
Ion Mocioalcă – secretar în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor
Dorel-Gheorghe Căprar- membru al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor
Georgian Pop – membru al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.
Vicepremierul fara portofoliu, Ion Marcel Ciolacu este unul din oamenii de maxima incredere a lui Liviu Dragnea, din cercul de apropiati cu acces la decizia politica.
Gestul Ministrului Apărării l-a determinat pe Liviu Dragnea să spună că Adrian Ţuţuianu trebuia să îşi asume demisia, după comunicatul Ministerului Apărării, dar a punctat că „este foarte supărat, a pierdut un ministru bun”. De asemenea, întrebat dacă, în calitate de preşedinte al PSD, susţine reîntoarcerea lui Ţuţuianu la conducerea Comisiei de control al SRI, Dragnea a răspuns: „Nu, pentru că, aşa cum era firesc, de mai mult timp au început procedurile pentru înlocuirea dumnealui de la comisia SRI. Nu cred că cineva se gândea că poate fi şi ministru, şi preşedinte al comisiei SRI şi secretar al Senatului. Toate procedurile sunt declanşate, am discutat deja în partid în weekend…”. Liviu Dragnea a mai precizat că a avut, în cursul zilei de miercuri, o convorbire cu Ţuţuianu, dar a refuzat să dea mai multe detalii. „Am vorbit mai multe lucruri. A fost o discuţie privată”, a spus liderul PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de vacantare a funcţiei de ministru al Apărării prin demisia lui Adrian Ţuţuianu şi cel de desemnare a lui Marcel Ciolacu în funcţia de ministru interimar al Apărării Naţionale. Ţuţuiau a demisionat marţi din funcţia de ministru, după situaţia privind plata salariilor din Apărare.
Miercuri, Adrian Ţuţuianu a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care susţine că pleacă din funcţia de ministru al Apărării cu fruntea sus,
Sursa: site-ul „Realitatea.net”. (M.C.)
Demisia Ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu
Date: